układ równań
lalalala: | | ⎧ | 3x−9y=12 | |
| układ równań | ⎩ | ax−6y=8 | ma nieskończenie wiele rozwiązań , dla a.a=3 b. a=2 c.a=1
|
d.a=0
odpowiedz b jest poprawna
17 lut 13:48
J:
Warunek: −18 + 9a = 0 ⇔ a = 2
17 lut 13:50
17 lut 13:50
lalalala: metis , fascynujace.
17 lut 13:53
Metis:
17 lut 14:04
lalalala: skąd ten warunek −18 + 9a = 0 ⇔ a = 2

?
17 lut 15:39
J:
Wyznacznik główny: W = 0
17 lut 15:55
lalalala: co z tego? nie rozumiem

skad to −18 , mozesz powoli wszystko i dokładnie od samego poczatku
?
17 lut 16:05
lalalala: chodzi po prostu o to, ze jestem ciemnota i nawet nie wiem jak sie rozwiazuje te układy równań,
wiem coś ze mozna na kilka sposobow, ja bylam bym za tym zeby byla to metoda przeciwnych
wpsolczynnikow, bo cos mi swita...
17 lut 16:09
Metis: A wszystko jest w podanym linku....
17 lut 16:09
lalalala: nie rozumiem tego.
17 lut 16:11
lalalala: dal ludzi którzy ogarniaja matme wszystko jest jasne, dla mnie nie, mozesz mi to po prostu
wytłumaczyc normalnie a nie odsyłac do linkow, dla mnie sa kosmiczne . z góry dzieki . gdyby
dla mnie bylo to jasne nie prosilabym o pomoc,
17 lut 16:17
Metis: Oprócz metody przeciwnych współczynników( o których wspominałaś) ,metody podstawiania, istnieje
tzw. metoda wyznaczników. Z pomocą powyższych metod możemy rozwiązywać układy równań−
stwierdzać czy są one oznaczone, nieoznaczone , czy też sprzeczne.
W twoim zadaniu autorzy pytają kiedy twój układ równań będzie miał nieskończenie wiele
rozwiązań− jest nieoznaczony.
Otwórz sobie mój link i czytaj kiedy układ równań jest nieoznaczony...
17 lut 16:25