matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
xxx:
Rozwiąż równanie sinx+cosx=
√
2
17 lut 12:21
J:
trzeci wzór od góry:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html
17 lut 12:28
xxx:
Dziękuję za pomoc. Jednak tego wzoru nie ma w karcie.. Czyli trzeba na to wpaść? Nie ma innego sposobu?
17 lut 12:40
J:
π
to jest konsekwencja wzoru: sinx + sin(
− x)
2
17 lut 12:46
Mila:
III sposób sinx+cosx=
√
2
/:
√
2
⇔
1
1
sinx+
cosx=1⇔
√
2
√
2
√
2
√
2
*sinx+
cosx=1
2
2
π
π
sinx*cos
+sin
*cosx=1
4
4
π
sin(x+
)=1⇔
4
π
π
x+
=
+2kπ
4
2
π
x=
+2kπ
4
========
17 lut 18:54