Jakub: Na kalkulatorze policzyłem przybliżenia pierwiastków:
10
√3≈17,3
5{2}≈7,1
√27≈5,2
3√25≈2,9
3√60≈3,9
√130≈11,4
Teraz już łatwo postawisz te pierwiastki przy odpowiednich literach.
Zad2
Korzystasz ze wzoru
√x2 = |x| (zobacz
15)
√1-√2 = |1-
√2| = -(1-
√2) =
√2-1 (ponieważ 1-
√2<0)
√(√3-2)2 = |
√3-2| = -(
√3-2) = -
√3+2 = 2-
√3 (ponieważ
√3-2<0)
√(√20-3)2 = |
√20-3| =
√20-3>0 (ponieważ
√20-3>0)
Pozostałe pierwiastki robisz tak samo. To czy wyrażenie w wartości bezwzględnej jest
dodatnie czy ujemne możesz sprawdzić licząc przybliżenie na kalkulatorze.