Rozwiąż równania (trygonometria)
noname: Mam problem z pewnym zadaniem:
Rozwiąż równanie:
a) tg 2x + tg 5x = 0
b) tg 3x + ctg 4x = 0
Z góry dziękuję za pomoc
17 lut 09:01
17 lut 10:13
J:
sprawdź b) , jesli dobrze przepisane, to współczuję ...
17 lut 10:45
noname: poradziłem sobie z tym, a b) jak najbardziej poprawnie przepisane

dzięki za pomoc
18 lut 00:25
Bogdan:
a może tak:
| | π | | π | |
a) założenie: 2x≠ |
| +kπ i 5x≠ |
| +kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | 7 | |
tg5x = −tg2x ⇒ tg5x = tg(−2x) ⇒ 5x = −2x + k*π ⇒ 7x = k*π ⇒ x = k* |
| |
| | 5 | |
b) założenie ...
| | π | |
ctg4x = −tg3x ⇒ ctg4x = tg(−3x) ⇒ ctg4x = ctg( |
| + 3x) ⇒ itd. |
| | 2 | |
18 lut 01:01