bagheera: rozwiaz rownanie
√x+3-4√x-1 + √x+8-6p{x-1=1
za wszelkie wskazowki serdecznie dziekuje
w sumie to przed drugim plusem konczy sie ten pierwiastek, a po nim zaczyna kolejny, to
nie jest pod jednym pierwiastkiem- tak jakos dziwnie wyszlo
21 paź 18:50
b.: x+3-4
√x-1= (x-1) - 2*2*
√x-1 + 4 = (
√x-1-2)
2
(zob. wzory skróconego mnożenia
55)
i w ten sposób można uprościć pierwszy pierwiastek; pamiętaj tylko, że
√y2= |y|
podobnie można zrobić z drugim pierwiastkiem
21 paź 19:01
Dariusz: czyli √x+3-4√x-1 + √x+8-6√x-1 = 1
Niech x+3-4√x-1 = a czyli √a + √a+5-2√x-1=1
5-2√x-1 = b
√a+√a+b = 1
a-2√a+1 = a+b
b=-2√a+1 czyli √a+√a-2√a+1}=1 naturalnie a>0 zatem mozemy zwinac
√a+√(√a-1)2=1
√a + √a - 1 = 1
2√a=2 czyli ten drugi pierwiastek = 0
x+8-6√x-1=0 <=> x+8=6√x-1 <=> x2+16x+64 = 36|x-1| i dalej przypadki pewnie itd,
czyli z gorki
21 paź 19:07
bagheera: dziekuje pieknie
21 paź 19:07