Wyznacz parametr
minionek: Wyznacz parametr m aby funkcja była
a) rosnąca
f (x)=(m−1) x+1
B) malejąca
f (x)=(m2 −9) x−1
16 lut 17:27
16 lut 17:28
Przemek: a) m−1>0 → m>1
b) m2−9<0
m2<9
m∊(−3;3)
16 lut 17:30
minionek: A mógłbym prosić o wytłumaczenie mi tego ?
16 lut 17:39
J:
m2 < 9 ⇔ −√9 < m < √9 ⇔ − 3 < m < 3 , zatem: m ∊ (−3,3)
16 lut 17:43
Przemek: Funkcja liniowa postaci f(x)=ax+b jest:
a) malejąca, jeżeli współczynnik kierunkowy (czyli a) jest ujemny,
b) rosnąca, jeżeli współczynnik kierunkowy jest dodatni.
Wynika to z tego, że w miarę wzrostu x o zmianach wartości funkcji decyduje człon a*x, bo człon
b pozostaje stały.
16 lut 17:44
minionek: Dziękuję myślę że zczailem
16 lut 17:51