Zadana do sprawdzenia, Granistosłupy
Dawidxq:

Znowu pytanie z serii czy dobrze zrobiłem

Zad 1. "Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego są nachylone do podstawy pod kątem
60stopni, a krawędź podstawy ma długość 2. Oblicz wysokość tego ostrosłupa."
Krawędź ma 2, patrząc na podstawę, bo sb podzieliłem to jest tam trójkącik równoboczny więc
wszędzie będzie 2, kąt mam 60stopni a znając zależności kąta wynika to że wysokość ostrosłupa
ma H = 2
√3 no i krawędź boczna ma k
b = 4, Dobrze?
Zad 2. "Oblicz Pc i v graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź podstawy ma
długość 3, a przekątna ściany bocznej 8"
Zrobiłem to tak:
P
p = U{a
3√3{4} = U{9
√3{4}
P
c = 2*P
p + P
b = 2*U{9
√3{4} + 3
√55 = U{15
√165{2}
P
b = H*3 =
√55*3 = 3
√55
V = U{9
√165{4}
Wyszło mi to

Zad 3. "Oblicz objętość czworościanu foremnego o krawędzi długości 5dm"
Ze wzoru:
V = U{a
3√2{12} = U{5
2√2{12} = U{5
√5{12}
16 lut 02:05
Qulka: zadanie 1
to ściany są nachylone a nie krawędzie więc w podstawie będzie wysokość tego małego trójkącika
i wysokość ostrosłupa to 3
16 lut 02:09
Qulka: zadanie drugie ..masz 3 pola boczne więc +9√55
16 lut 02:11
Qulka: zad3 125√2/12
16 lut 02:14
Dawidxq:

Zadanie 1, nie będzie wysokość ostrosłupa wynosiła 3
√3
skoro mały trójkącik ma wysokość
√3 to wysokość ostrosłupa musi mieć 3
√3 (zależności), chyba ze nie kminie tego
16 lut 02:30
16 lut 02:36
Dawidxq: Nie myślę już o tej godzinie ... faktycznie

Sorry za mój bląd. W 3 dobrze obliczyłem źle
napisałem

a w 2 zapomniałem o tym że są 3 podstawy

Dobra ogarnę to dziękuję
16 lut 02:38
Qulka: są 3 boki

podstawy są dwie tak jak napisałeś
16 lut 02:39
Dawidxq: No właśnie 3 boki,

Nie ogarniam już.
16 lut 02:42