proszę o rozwiązanie
Michał: Punkty B = (6,2) i C(−1, 3) są końcami przeciwprostokątnej trójkąta ABC , przy czym A jest
punktem prostej 2x − y = 0 Wyznacz współrzędne punktu A
I AB I ⊥ I ACI i A ( x , 2x) bo ∊ do prostej y = 2x
| | 1 | | 20 | |
obliczyłem prostą przechodzącą przez B i C y = − |
| x + |
|
|
| | 7 | | 7 | |
dalej nie mam pomysłu
15 lut 19:12
Eve:
A(x,y)
może wektorowo będzie łatwiej
15 lut 19:20
Eve:
15 lut 19:22
Michał: | | 5 | | 5 | |
już obliczyłem znalazłem połowę odcinka BC ⇒ D = ( |
| , |
| }
|
| | 2 | | 2 | |
a następnie prostą prostopadłą do CB i przechodzącą przez punkt D
czyli y = 7x −15
wspólrzędną punktu A obliczyłem rozwiązując układ równań y = 7x −15 i y = 2x
A =( 3, 6)
tylko w wyniku jest jeszcz jeden punkt A = ( 0, 0) inie wiem jak to obliczyć
15 lut 19:28
Mila:

B = (6,2) i C(−1, 3)
BC− przeciwprostokątna
| | 6−1 | | 2+3 | | 5 | | 5 | |
S=( |
| , |
| )=( |
| , |
| ) środek BC, środek okręgu opisanego na ΔBCA. |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
SB
2=(6−2.5)
2+(2−2.5)
2
SB
2=r
2=3.5
2+0.5
2=12.25+0.25=12.5
(x−2.5)
2+(y−2.5)
2=12.5 podataw y=2x
(x−2.5)
2+(2x−2.5)
2=12.5
x=0, y=0⇔A=(0,0)
lub
x=3, y=6⇔A=(3,6)
∡CAB=90
o jako wpisany w okrąg, oparty na średnicy.
15 lut 19:35
Janek191:

A ( x , 2 x)
więc
→
AC = [ − 1 − x; 3 − 2 x ]
→
AB = [ 6 − x ; 2 − 2 x]
Te dwa wektory są prostopadłe, więc
( − 1 − x)*( 6 − x) + ( 3 − 2 x)*( 2 − 2 x) = 0
− 6 + x − 6 x + x
2 + 6 − 6 x − 4 x + 4 x
2 = 0
5 x
2 − 15 x = 0
5 x*( x − 3) = 0
x = 0 lub x = 3
więc
y = 0 lub y = 6
A = ( 0, 0) lub A = ( 3 ; 6)
====================
15 lut 19:36
Eta:
I znów gotowiec ( wkurzające to !
wystarczyło dać wskazówkę : wykorzystaj prostopadłość wektorów!
15 lut 19:44
Eve: ja juz się nie wkurza, się przyzwyczaiłam
15 lut 19:49
Michał: podziękowania dla Mili i Janek191
15 lut 20:17
Michał: jeszcze mam jedno zadanie
Prosta prostopadła do przeciwprostokątnej BC trójkąta ABC przecina ją w punkcie L
a przyprostokątną AB w punkcie K Udowodnij że I ∠ CAL I = I ∠ CKL I
15 lut 20:40
Michał: wykorzystałemże na czworokącie AKLC można opisać okrąg i z tw że iloczyn długości
jego przekątnychjest równy sumie iloczynów długości boków przeciwległych
czworokąt AKLC I CK I = IxI I AL I = Iy I IxI*IyI = ab +cd AK = a KL = d
LC = b AC = c
a następnie chcę skorzystać z tw cos
czy dobra jest ta myśl
15 lut 21:14
Eta:
15 lut 21:19
Michał: ponadto wiem że ∠CKL = ∠CAL − jako kąty wpisane oparte natym samym łuku
15 lut 21:30
Eta:
I na tym koniec dowodu
15 lut 21:31
gargamel:

dla Etusi z okazji walentynek
15 lut 21:38
Eta:
Dziękuję
15 lut 21:39
Michał: czyli wystarczy taki wniosek
15 lut 21:41
Eta:
Tak ( tylko ładnie napisać stosowny komentarz
15 lut 21:52
Michał: dziękuję
15 lut 21:53
Metis: Eta,
Milu sprawdzicie rozwiązanie kolegi w
280004 , mam wątpliwości do co
przeprowadzonego dowodu.
15 lut 21:53
panpawel: jakie wątpliwości?
15 lut 22:12
Gustlik:

Punkty B = (6,2) i C(−1, 3) są końcami przeciwprostokątnej trójkąta ABC , przy czym A jest
punktem prostej 2x − y = 0 Wyznacz współrzędne punktu A
2x − y = 0 ⇔ y=2x ⇔ A=(x, 2x)
B = (6,2)
C(−1, 3)
Z wektorów:
AB
→=[6−x, 2−2x]
AC
→=[−1−x, 3−2x]
Wektory są prostopadłe ⇔ iloczyn skalarny AB
→*AC
→= 0
Iloczyn skalarny się bardzo prosto liczy:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1629.html − mnożymy "kolumnowo" czyli współrzedną x−owa
jednego wektora przez x−ową drugiego wektora i tak samo y−owa przez y−ową i dodajemy.
AB
→*AC
→=(6−x)(−1−x)+(2−2x)(3−2x)=−6−6x+x+x
2+6−4x−6x+4x
2=5x
2−15x
5x
2−15x=0 /:5
x
2−3x=0
x(x−3)=0
x=0 v x=3
y=2x
y=o v y=6
Są 2 takie punkty:
A
1=(0, 0) i A
2=(3, 6)
16 lut 02:09
Michał: dziękuję bardzo
16 lut 18:30