planimetria
mat: W równoległoboku dany jest ostry kąt α i odległości m i p punktu przecięcia przekątnych
od nieznanych boków. Oblicz przekątne i pole.
15 lut 17:29
15 lut 17:39
mat: ale zauważ że boki są nieznane
15 lut 17:46
Eta:
To je wyznaczysz za pomocą α, m,n
15 lut 17:47
Janek191:
| 2m | |
| = sin α ⇒ 2 m = b sin α |
| b | |
oraz
| 2 p | |
| = sin α ⇒ 2 p = a sin α |
| a | |
Pole
| | 2 p | | 2 m | | 4 p*m | |
P = a*b sin α = |
| * |
| * sin α = |
| |
| | sin α | | sin α | | sin α | |
15 lut 17:55
Eta:
15 lut 17:56
mat: dzięki za pomoc
15 lut 18:11
Eta:
To nie jest "pomoc" , to
gotowiec od
Janka
15 lut 18:14
Janek191:
To jest pół gotowca

Trzeba jeszcze policzyć długości przekątnych

Np. z Tw. Pitagorasa
15 lut 18:23
mat: A pomożecie w tym, albo macie może jakieś wskazówki:
Podstawa trójkąta równa się 60, wysokość 12, a środkowa poprowadzona do podstawy 13. Wyznacz
boki trójkąta.
15 lut 18:24
Janek191:
15 lut 18:29