matematykaszkolna.pl
maturzyści... trójkąt: maturzyści.. czy są tu jacyś maturzyści przygotowujący się ze zbioru kiełbasy? jak wam idzie planimetria z tego zbioru? u mnie to kompletna katastrofa, nie jestem w stanie zrobić większości zadań... te zadania są takie trudne czy po prostu mam takie braki z planimetrii? nie mogę przebrnąć przez ten dział, idzie to mozolnie i muszę 80% zadań sprawdzać w internecie, bo nie jestem w stanie nawet ich ruszyć..
14 lut 00:37
ajć:
14 lut 00:39
Qulka: wszystko jest trudne nim stanie się proste emotka trzeba po prostu podchodzić z nastawieniem, że to fajne i ciekawe , a nie że obowiązek i konieczność emotka
14 lut 00:42
trójkąt: staram się, ale jak od tygodnia robię te zadania a nadal nic mi nie wychodzi, to trochę to zniechęcaemotka szczególnie że czasu mało a ja potrzebuję około 90% z rozszerzenia. żaden inny dział nie sprawia mi takich trudności(nie licząc stereometrii, ale to dopiero przede mną w szkole emotka )
14 lut 00:46
Draghan: Łapaj kilka ogólnych wskazówek. emotka https://matematykaszkolna.pl/forum/246565.html
14 lut 00:54
Qulka: stereometrię i tak zawsze rozkładasz na płaskie, więc bez planimetrii nic nie zrobisz emotka
14 lut 00:54
trójkąt: o dzięki emotka @Qulka, ale stereometrię często da się rozwalić z twierdzenia Pitagorasa idę spać, rano wstaję − przeczytam wskazówki i kontynuuję zadanka. dobrej nocy.
14 lut 01:00
trójkąt: edit: nie myślnik a przecinek... emotka o czym ja myślał∊m..
14 lut 01:00
panpawel: Ja jestem tegorocznym maturzystą i mam zupełnie odwrotnie niż Ty
14 lut 01:24
trójkąt: w jakim sensie? że planimetria z kiełbasy jest dla Ciebie prościzną?
14 lut 12:18
Krystii: Znam ten ból. Jestem tegorocznym maturzystą i planimetria to moja pięta Achillesa emotka
14 lut 12:26
trójkąt: @Draghan, jedno z danych twierdzeń na tamtej stronie: "w trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli ten trójkąt na trzy podobne do siebie", czy takie wykazanie jest dobre? 1) oznaczam kąt 90o, kąt α oraz kąt 90−α 2) prowadzę wysokość i zaznaczam dwa kąty proste u podstawy wysokości oraz zauważam, że dzieli ona trójkąty na trzy podobne ze względu na kąt−kąt−kąt będzie ok? narysowałbym ale nie umiem @Krystii przynajmniej nie jestem sam emotka
14 lut 12:41
Kacper: Nie martwcie się, planimetria sprawia też kłopoty nauczycielom emotka Tutaj obowiązuje zasada, że trzeba rozwiązać dużą liczbę zadań, żeby zauważać pewne związki emotka Potem nagle dostajesz nowe zadanie i żadne z wcześniejszych rozwiązań nie pasuje i myślisz od nowa emotka I za to kocham planimetrię emotka
14 lut 13:01
kyrtap: emotka
14 lut 13:06
trójkąt: rysuneka ja nienawidzę! skorzystam z okazji: punkt P należy do wnętrza równoległoboku ABCD. wykaż, że suma pól trojkątów ABP i CDP jest równa połowie pola równoległoboku ABCD. zauwazylem, nie wiem czy slusznie, ze trójkąty te maja ten sam kąt przy wierzchołku P oraz tę samą postawę, i dalej nic nie mogę ruszyć tego zadanka. jakaś wskazówka? emotka
14 lut 13:24
Krystii: Napisz sobie wzór na pole trójkątów i równoległoboku. oznacz wysokości h1 i h2 gdzie h1+h2=h emotka zauważ że skoro jest to równoległobok to |AB|=|CD|
14 lut 13:40
trójkąt: nie zauważyłem h1 + h2=h emotka teraz już rozwiązałem bez problemu.
14 lut 13:49
panpawel: @trójkąt: ze trójkąty te maja ten sam kąt przy wierzchołku P które kąty?
14 lut 13:52
trójkąt: no tak.. od razu się rzuciłem, że to kąty wierzchołkowe emotka ale w tym zadaniu i tak nie było to na szczęście istotne.
14 lut 13:56
15 lut 17:18