maturzyści...
trójkąt: maturzyści..

czy są tu jacyś maturzyści przygotowujący się ze zbioru kiełbasy?
jak wam idzie planimetria z tego zbioru? u mnie to kompletna katastrofa, nie jestem w stanie
zrobić większości zadań... te zadania są takie trudne czy po prostu mam takie braki z
planimetrii? nie mogę przebrnąć przez ten dział, idzie to mozolnie i muszę 80% zadań sprawdzać
w internecie, bo nie jestem w stanie nawet ich ruszyć..
14 lut 00:37
ajć:
14 lut 00:39
Qulka: wszystko jest trudne nim stanie się proste

trzeba po prostu podchodzić z nastawieniem, że
to fajne i ciekawe , a nie że obowiązek i konieczność
14 lut 00:42
trójkąt: staram się, ale jak od tygodnia robię te zadania a nadal nic mi nie wychodzi, to trochę to
zniechęca

szczególnie że czasu mało a ja potrzebuję około 90% z rozszerzenia.
żaden inny dział nie sprawia mi takich trudności(nie licząc stereometrii, ale to dopiero przede
mną w szkole

)
14 lut 00:46
14 lut 00:54
Qulka: stereometrię i tak zawsze rozkładasz na płaskie, więc bez planimetrii nic nie zrobisz
14 lut 00:54
trójkąt: o dzięki

@Qulka, ale stereometrię często da się rozwalić z twierdzenia Pitagorasa

idę spać, rano wstaję − przeczytam wskazówki i kontynuuję zadanka.
dobrej nocy.
14 lut 01:00
trójkąt: edit: nie myślnik a przecinek...

o czym ja myślał∊m..
14 lut 01:00
panpawel: Ja jestem tegorocznym maturzystą i mam zupełnie odwrotnie niż Ty
14 lut 01:24
trójkąt: w jakim sensie?
że planimetria z kiełbasy jest dla Ciebie prościzną?
14 lut 12:18
Krystii: Znam ten ból. Jestem tegorocznym maturzystą i planimetria to moja pięta Achillesa
14 lut 12:26
trójkąt: @Draghan,
jedno z danych twierdzeń na tamtej stronie: "w trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z
wierzchołka kąta prostego dzieli ten trójkąt na trzy podobne do siebie",
czy takie wykazanie jest dobre?
1) oznaczam kąt 90
o, kąt α oraz kąt 90−α
2) prowadzę wysokość i zaznaczam dwa kąty proste u podstawy wysokości oraz zauważam, że dzieli
ona trójkąty na trzy podobne ze względu na kąt−kąt−kąt
będzie ok? narysowałbym ale nie umiem

@Krystii
przynajmniej nie jestem sam
14 lut 12:41
Kacper:
Nie martwcie się, planimetria sprawia też kłopoty nauczycielom

Tutaj obowiązuje zasada, że trzeba rozwiązać dużą liczbę zadań, żeby zauważać pewne związki

Potem nagle dostajesz nowe zadanie i żadne z wcześniejszych rozwiązań nie pasuje i myślisz od
nowa

I za to kocham planimetrię
14 lut 13:01
kyrtap:
14 lut 13:06
trójkąt:

a ja nienawidzę!
skorzystam z okazji:
punkt P należy do wnętrza równoległoboku ABCD. wykaż, że suma pól trojkątów ABP i CDP jest
równa połowie pola równoległoboku ABCD.
zauwazylem, nie wiem czy slusznie, ze trójkąty te maja ten sam kąt przy wierzchołku P oraz tę
samą postawę, i dalej nic nie mogę ruszyć tego zadanka. jakaś wskazówka?
14 lut 13:24
Krystii: Napisz sobie wzór na pole trójkątów i równoległoboku. oznacz wysokości h
1 i h
2 gdzie
h
1+h
2=h

zauważ że skoro jest to równoległobok to |AB|=|CD|
14 lut 13:40
trójkąt: nie zauważyłem h
1 + h
2=h

teraz już rozwiązałem bez problemu.
14 lut 13:49
panpawel: @trójkąt:
ze trójkąty te maja ten sam kąt przy wierzchołku P
które kąty?
14 lut 13:52
trójkąt: no tak.. od razu się rzuciłem, że to kąty wierzchołkowe

ale w tym zadaniu i tak nie było to na szczęście istotne.
14 lut 13:56
15 lut 17:18