zespolone
Saris: założmy, że mamy znaleść pierwiastki takiej liczby 6√−64.
Jest taka metoda, że znajdujemy 0 pierwiastek dla k=0 i kolejne pierwiastki będą równe
poprzedniemiu razy (cos x + i*sin x).
Np
z1=z0*(cos x + i*sin x)
z2=z1*(cos x + i*sin x)
Co definiuje ten kąt x? Nie mogą sobie przypomnieć, a on jest inny niż fi. W mianowniku na
pewno będziemy dzielić przez n (ilość pierwiastków) ale co jest w liczniku?
12 lut 20:48
Saris: okres funkcji?
12 lut 20:49
Gray: | | 2π | | 2π | |
2π. Ta liczba to cos |
| + isin |
| , gdzi n to stopień pierwiastka. |
| | n | | n | |
12 lut 21:18
Saris: dzięki.
12 lut 21:22
12 lut 21:23