aa
Hugo: Dziadek Mróz Czy Cię zastałem ?
12 lut 18:19
Hajtowy: Hugo... a Ty znowu swoje

to jest forum matematyczne a nie nauczanie indywidualne
12 lut 18:25
bezendu:
Niech się uczy, nie przeszkadzaj
12 lut 18:28
Hugo: mam chody u Bezendu

mnie broni....
@Hajtowy: jutro ostatni dzień II serii skoków z dachów AGHu i przerwa tygodnia do III terminu.
PRAWDOPODOBNIE DZIS ZDALEM ALGEBRE WIĘC WIELKIE PODZIĘKOWANIA:
Eve i Krzysiek

dziekuje, nie bylo teori a zadania zrobilem wszystkie prawie wiec chyba zdam jakies
przecieki ze w niedziele wyniki
Dziś Chemia + Cpp; chemia easy

bo abcd, teraz wpadly mi w lape odpowiedzi do egzaminow z
poprzednich lat to się uczę : )))) ale no jak by czo to to : >
12 lut 18:33
Hugo: z poprzednich lat odpowiedzi do CPP TE EGZAMINY PISZE JUTRO : ))) Cplusowcy Czuwajcie
12 lut 18:34
Hajtowy: Czuj Czuj Czuwaj!
12 lut 19:02
Eve: no sie cieszę, że algebra z głowy

sorki za linka spieszyłam się
12 lut 19:09
Dziadek Mróz:
Co teraz?
12 lut 19:27
Hugo: @Dziadku Mróz: miałbyś dziś czas? Mam powiedzmy "gotowce" z tamtych lat ale są napisane wyższą
składnią. Przerobił byś ze mną jakieś przyklady?
12 lut 19:39
Hugo: Jestem gotów w każdej chwili
12 lut 19:39
Dziadek Mróz:
Wyślij mi te gotowce.
12 lut 19:41
Hugo: ok
12 lut 19:49
12 lut 19:50
12 lut 19:50
Dziadek Mróz:
Te pytania z wiki nie działają
12 lut 20:00
Dziadek Mróz:
No i czego w tych zadaniach nie rozumiesz? To powinno już być nauczone. Minęło ponad miesiąc
jak się z tym użeramy, teraz powinniśmy klasy gonić.
12 lut 20:03
12 lut 20:03
Hugo: Hmm : ))) No już mam jedno ale coś nie dziala
12 lut 20:04
12 lut 20:04
bezendu:
3 terminy
12 lut 20:05
Hugo: #moje, z wlasnymi przemysleniami to jest drugie zadanie z II terminu tamtego roku
Napisz program, który jako argumenty (argumenty funkcji main) otrzymuje dwa ciągi liczb
całkowitych oddzielone przecinkiem. Program ma zaipsać do pliku o nazwie liczby.txt te liczby,
które występują w obu ciągach.
12 lut 20:05
Hugo: Co w nim robie nie tak ? Program tu np. prosty pobieram wartosci od uzytkownika. Wrzucam do
stringa ,.......zrobilem tabelke stringową..... to ma sens

teraz myśle. Sprawdza mi gdzie
jest przecinek
...
...
...
TO jest bezsensu teraz myśle, tworze dwie nowe tabelki i nic im nie przypisuje z starej, juz
poprawiam
12 lut 20:07
Dziadek Mróz:
program.exe 0,2,4,6,8,10,12 0,3,6,9,12
Najpierw trzeba wyłuskać liczby, do tego celu powinna się przydać funkcja strtok:
http://www.cplusplus.com/reference/cstring/strtok/
12 lut 20:12
Dziadek Mróz:
A później operować na tablicach liczb z wejścia.
12 lut 20:12
Hugo: BO stringi sie porónywać nie da

?
if(string == string)
{....}
12 lut 20:14
Hugo:

funckja atoi

co ty na to?
tam jak pamietam
int a = atoi(table.c
str)
12 lut 20:16
Hugo: wszedlem w twoj link moje atoi(table.c__str) obejmuje str

to chyba to?
czytalem ten link tam ;> tak średnio sie domyslam
12 lut 20:23
Dziadek Mróz:

I tu by się przydał
vector<int> tab lub
vector<char> tab.
Z
argv(1) pobieramy liczby aż natrafimy na przecinek lub znak końca linii i wysyłamy je do
wektora. Bo nie wiemy ile będzie tych liczb.
12 lut 20:24
Dziadek Mróz:
Pomęcz się trochę
12 lut 20:24
Dziadek Mróz:
I nie staraj się zrozumieć programów innych dopóki nie potrafisz napisać swoich programów.
12 lut 20:25
Hugo: http://pastebin.com/SimmtVME
tu mam to z atoi poprawione ale dalej nic o pliku nie zczytuje
Zbudowałem swój program na wlasną logike, tak to ma szukać aż natrafi na przecinek ! zapisuje
to pole i tworzy dwie tabelki do tego i od tego miejsca
12 lut 20:33
Hugo: a moglibyśmy jak ostatnio działa razem na jednym kodzie ? : >
12 lut 20:34
Dziadek Mróz:
Kurczę nie mam na to pomysłu ale zaraz coś skombinuję
12 lut 20:49
Hugo: : ) TO zaczne jakies kolejne bo nie mam pojęcia jak z tego wybrąc
12 lut 20:55
Dziadek Mróz:
Jeszcze inaczej, utworzyć wektor wektorów vector<vector<char>> tab1 i wczytywać do niego
znaki, na końcu stworzyć tablicę string z połączonymi wektorami
12 lut 21:00
Hugo: Dziadek Mróz powiedz mi: czy jest sens sie uczyć w jedną noc wektory niżeli obsługiwać na tym
co już umię?
W plikach co pobrałeś masz gotowy kod z tego ale są tam polecenia co nie umiem.
// Napisz program, ktĂłry jako argumenty (argumenty funkcji main)
// otrzymuje dwa ciągi liczb całkowitych oddzielone przecinkiem.
// Program ma zaipsać do pliku o nazwie liczby.txt te liczby,
// które występują w obu ciągach.
#include <iostream>
#include <string>
#include <fstream>
using namespace std;
string * stringSplit(string c1)
{
string * s1 = new string[1000];
for (int i = 0, j = 0;; ++i)
{
if (c1[i] == 0) break;
if (c1[i] == ',') { ++j; continue; }
s1[j] = c1[i];
}
return s1;
}
int main(int argc, char const * argv[])
{
if (argc < 2)
{
cout << "nie podales argumentow!";
return −1;
}
string c1(argv[1]);
string c2(argv[2]);
string * s1 = stringSplit(c1);
string * s2 = stringSplit(c2);
ofstream Zapis;
Zapis.open("z2.txt");
for (int i = 0;; ++i)
{
if (s1[i].length() == 0) break;
for (int j = 0;; ++j)
{
if (s2[j].length() == 0) break;
if (stoi(s1[i]) == stoi(s2[j]))
Zapis << stoi(s1[i]) << " ";
}
}
Zapis.close();
return 0;
}
Zrobie po twojemu, uczyc sie wektorów? Nie miałem ich ale skoro są użyteczne
12 lut 21:06
Dziadek Mróz:
Wektory są ogólniejsze bardziej, nie trzeba się bawić w rozmiar tablic.
12 lut 21:31
Dziadek Mróz:
A program ładny
12 lut 21:31
Dziadek Mróz:
Tylko nie działa jak należy dla liczb dwu i wielo−cyfrowych
12 lut 21:33
Hugo: Właśnie ogarniam wektory to dokończę , do której planujesz dzis być na forum : )
12 lut 21:33
Dziadek Mróz:
Jak długo będę to będę
12 lut 21:36
12 lut 22:01
Hugo:
12 lut 22:12
Dziadek Mróz:
Rozumiesz działanie programu?
12 lut 22:16
Hugo: Analizuje

... fajne ! ale planuje jak to ugrac by bylo wszystko z sensem
Jutro o 10 piszę chemię a o 14−15 C++.
+ Przerobie sobie struktury jeszcze raz
+ zadania nasze z streamem
+ argv bo troche składnie zawsze gubię
+ i stringi ; >
Później te programy spróbuje po swojemu z byłych egzaminów i na samym końcu chemię.
Prawdopodobnie będzie mi ciężko to jutro zdać, choć zależy co da i jak będze to oceniać. Czasem
daje też teorię. Nie chcę Cię prosić o gotowce bym się ich nauczyl bo już troche głupio. A jak
bym to zdał a będę próbować do dedykuje Ci to tobie bo mi dużo pomogłeś z Cpp i jestem Ci
dozgonnie wdzięczny. Teraz wiem jak to na studiach jest że liczy sie systematyka z Cpp
systematyczny nie byłem.
Wektory teraz ogarnialem ale to tak hmm jest to jak tablica ma różne wesołe polecenia troche mi
stos tez przypomina. TO nie na dziś. Prawdopodobnie Algebr dzis zdałem, zostało mi wię Cpp i
chemie która jest prosta. Czyli z lub bez Cpp i tak zdałem bo ECTS. Teraz będzie tydzień
przerwy i III termin z Cpp/chemi jest 27.02.2015 : )
Miłej nocy, dziękuję Ci za wszystko. Napiszę Ci jutro jak mi poszło.
12 lut 22:22
Dziadek Mróz:
Jeżeli kodzisz tylko w czwartki to tego nie zdasz
12 lut 22:25
Dziadek Mróz:
Na studiach technicznych przed sesją powinno się zaplanować, że przez tydzień uczę się tylko
jednego lub dwóch przedmiotów, czyli piszę i liczę, w kolejnym tygodniu inne przedmiot/y i tak
aż do sesji. Przed każdym egzaminem, jakieś 2−3 dni robisz sobie generalną powtórkę i zadajesz
sobie zestaw zadań z kosmosu i jak je zrobisz to możesz zaliczyć na 3 wzwyż. Ja tak robiłem i
to się sprawdziło.
12 lut 22:45
bezendu:
6 h dziennie kodzenia minimum

!
12 lut 22:47
bezendu:
Ty Hugo chcesz być programistą i kodzisz tylko w czwartki ?
12 lut 22:56
Hugo: chcialem zacząć wczesniej ale przedmioty nie pozaliczalem −,− i mialem podwojną sesje
12 lut 23:01
kyrtap: czwartkowe obiady u Huga
12 lut 23:07
jakubs: bezendu najlepiej nie spać i programować. Są w życiu inne sprawy, nie tylko nauka
12 lut 23:09
Qulka: Hugo, a ta chemia to kiedy

?
12 lut 23:10
Hugo: Qualka do której siedzisz? przerobie sobie te nasze wypociny

!
12 lut 23:11
Hugo: jakubs

!
12 lut 23:11
Qulka: dopóki nie padnę

pewnie ze 2h będę
12 lut 23:16
kyrtap: mam sentyment do chemii

, szkoda że nie mam jej na studiach
12 lut 23:24
kyrtap: dzisiaj jeszcze uczyłem brata kwasów karboksylowych
12 lut 23:25
Marcin: "6 h dziennie kodzenia minimum"
12 lut 23:33
Hugo: Marcin
12 lut 23:36
Hajtowy: ooo Marcin xd
12 lut 23:37
Hugo: najgorze jest to ze mi sie nie chce...
12 lut 23:38
Dziadek Mróz: To po co jesteś na studiach?
12 lut 23:43
Hugo: Dziadek Mróz: A czy ty nie miewasz gorszych dni? albo takich gdy harujesz i w końcu masz dość?
12 lut 23:47
Marcin:
Hugo nie przejmuj się!
Każdy ma gorsze dni
12 lut 23:50
kyrtap: Marcin ty miewasz częściej raczej lepsze
12 lut 23:53
Marcin: Ty też
12 lut 23:54
Hugo: nie da rady z cpp robie chemie
13 lut 00:53
Qulka:
13 lut 01:05
13 lut 01:10