a
Hugo: Chemia

Wyraź w ułamku molowym miedzi skład brązu Cu−Sn
Podaj reakcje powstawania metanu
Podaj szereg promieniotwórczy
Podaj liczby kwantowe, oznaczenia i wartości jakie przyjmują
Co to jest ozon, grafit
Gdzie w układzie okresowym znajdują się niemetale, podaj przykłady
Co to jest elektroliza /chyba/
Podaj wzory strukturalne gliceryny, 1−bromo−2,3−dimetylopentanu
Podaj wzory półstrukturalne i nazwy 4 kwasów karboksylowych
Napisać reakcje dysocjacji
Napisać reakcje propan → bromopropan → propanol
Dokończyć jakieś 2 reakcje
Była konfiguracja i na jej podstawie napisać ile jest elektronów walencyjnych, który okres i
która grupa
Podana liczba atomowa i masowa i na jej podstawie napisac ile jest elektronów, protonów,
neutronów
Obliczyć procent zawartości jakiegoś pierwiastka w związku (podane masy molowe)
Podana reakcja i napisac dla niej stałą równowagi
Amoniak reaguje z chlorowodorem i wytwarza sie chlorekamonu. Podać stosunek molowy amoniaku do
chlorkuamonu
Obliczyć stężenie molowe
Obliczyć ilość wody w roztworze (podana masa roztworu i stężenie procentowe)
Dokończyć 2 reakcje
Podane 4 pierwiastki i podać który jest najbardziej a który najmniej reaktywny
Wybrać a,b,c,d tylko te które mają wiązania jonowe
Napisać reakcje pełnego spalania propanu
5 lut 22:36
Qulka: ja mam Ci to wszystko zrobić

czy chcesz się naumieć
5 lut 22:38
Lukas: Boże co to za banały?
5 lut 22:38
Hugo: niemetale to blok D , przyklad? Glin , Siarka, Ołów, złoto
5 lut 22:38
Lukas: Ja studiuję chemię jak coś
5 lut 22:38
Hugo: Jeżeli chce ci się Qulka to zrób a ja sie naumiem

JEDNAK JEST tak:
25 x abcd
3 x otwarte po 2 pkt
5 lut 22:39
Hugo: ooo

dobrze wiedzieć Lukas, nie wiedzialem
5 lut 22:39
Qulka: niemetale to te na czerwono w układzie okresowym

na górze po prawej
typu siarka fosfor chlor węgiel
5 lut 22:39
Qulka: też jestem po chemii
5 lut 22:40
Hugo: Tzn zeby sie nie pogubić bym przeleciał z góry na dół; rozwiązanie + teoria jezeli cos

Co
łaska !
jutro egzamin
5 lut 22:40
5 lut 22:41
Qulka: w jeden wieczór

to połowa to wujek google
5 lut 22:41
5 lut 22:42
Hugo: jakie fajne
5 lut 22:43
5 lut 22:43
Hugo: to pierwsze mamy : )) no nie wiedzialem nawet takie ale chyba tez mamy mniej rozszerzone
metan CH4
wiec

wikipedia podaje reakcje wymiany a są jakies prostrze metody?
5 lut 22:44
Qulka: z gazu ziemnego

chyba nawet nie czyszczą zbytnio
5 lut 22:45
Qulka: ta hydroliza węgliku glinu jest używana w schematach reakcji nagminnie
5 lut 22:47
Hugo: ale reakcje

! to dać to :
CH3COONa + NaOH → CH4 + Na2CO3 to ?

jak nie ma prostrzej to to wkuje
5 lut 22:47
Hugo: jest z glinem na wiki ale chyba to lepsze
5 lut 22:47
Qulka: tą drugą zdecydowanie zakuwaj
5 lut 22:47
Qulka: zamiast wody może być HCl
5 lut 22:48
Hugo: ok to z glinem
5 lut 22:48
Hugo: szereg promieniotworczy

?! co to na polski rozum
5 lut 22:49
Qulka: jak się pierwiastek rozpada to powstają po kolei określone produkty i tworzą szereg
5 lut 22:50
5 lut 22:52
Hugo: to jak jest podaj szereg: to mam jej to narysowac ? :x
5 lut 22:53
Qulka: bo rozpad może być tylko α lub β
tak jak na szachownicy..konik posuwa się tylko dwa w bok jeden w dół a pionek tylko jeden w
przód
tu podobnie
5 lut 22:53
Qulka: nie wiem co może wymagać ..zazwyczaj podają jakie przemiany (czy α czy β) i trzeba policzyć co
powstaje
5 lut 22:54
Hugo: mam III kategorie szachową

SKOCZEK
5 lut 22:55
Hugo: a moglbys wymyslic i rozwiązać dowolne zadanie z tego ;x?
5 lut 22:55
Qulka: mogłAAAAAAAbym poszukać
5 lut 22:57
5 lut 22:58
Hugo: kolejne:
liczby kwantowe

główna n, poboczna l = n−1 , potem magnetyczna <−1;1> i spinowa <−1/2 ; 1/2>
Grafit to węgiel ma 3 wiązania jedna warstwa to ~graf? ściera sie łatwo między warstwami max
jedno łączenie
5 lut 22:58
Hugo: Przepraszam myślałem że jesteś facetem
5 lut 22:59
Draghan: Hugo − trójeczka to średnio...

Od dwójeczki się zaczyna granie.

A jesteś aktywnym
graczem?

Sorki za off−top, ale ciekawym.
5 lut 22:59
Qulka: magnetyczna od −L do L bo to małe L wygląda jak jedynka
5 lut 23:01
Hugo: jestem , nie wiem czy znasz kurnik.pl : )) mam 3,5−4tys partii ale gram na blitzy a to niszczy
no tak : > tam gdzies mi pisalo ze od −1 do 1 aha to temu l a −l to dziekuje
5 lut 23:02
Qulka: między warstwami grafitu wiele połączeń ..ale na tyle daleko, że są słabe i pękają
5 lut 23:03
Hugo: w kwesti promieniotworczosc
masa1 = masa2 + 4a

to jest do alfy
latomowa1 = latomowa2 + 2* alfa −Beta ? taki wzór?
5 lut 23:04
Hugo: "warstwy oddalone od siebie dalej niż atomy w warstwie" tak to czytam −,−
Grafen jedna warstwa
5 lut 23:05
Qulka: przemiana alfa to wyrzucenie jądra Helu czyli liczba masowa o 4 mniej a liczba porządkowa o 2
mniej; taki skok konika szachowego
5 lut 23:05
Qulka: przemiana b to ubytek elektronu wiec liczba masowa bez zmian a porządkowa rośnie o 1
5 lut 23:06
Qulka: beta*
5 lut 23:06
Qulka: dlatego najpierw liczysz ile alfa ..bo tylko to zmienia l. masową a potem przeliczasz beta
5 lut 23:07
Hugo: ja matematyk−informatyk wole wzory no ok

ozon to trój atomowy tlen występuje w atmosferze

zabija bakterie
5 lut 23:08
Hugo: nie metale juz wiem... eletroliza na chłopski rozum?
5 lut 23:09
Qulka: włączasz prąd i jony zasuwają do przeciwnych ładunków
5 lut 23:11
Hugo:
5 lut 23:12
Qulka: na elektrodach biorą albo oddają elektrony i się robią z nich atomy
5 lut 23:13
Hugo: a racja, Hugo tak wodór pędził
5 lut 23:13
Hugo: na dodatnim aniony a na ujemnym kationy?
5 lut 23:13
Qulka: tak
5 lut 23:14
Qulka: a nie łatwiej było z cynku i kwasu
5 lut 23:14
Qulka: a teraz kwasu tak łatwo nie sprzedają ;>
5 lut 23:15
Hugo: 
jak podpiszesz pakt o nie agresji to ci w krk sprzedadzą
5 lut 23:16
Hugo: wgl podobno na chemicznym oczyszczają spirytus wiesz coś o tym

?
5 lut 23:16
Hugo: następne:
Podaj wzory strukturalne gliceryny, 1−bromo−2,3−dimetylopentanu
masz jakies fajne źrodło z wieloma takimi? : ))
5 lut 23:18
Qulka: rektyfikowany

spoko

w każdej ilości
5 lut 23:18
Qulka: albo nauczyć się nazw zwyczajowych ..albo zasad malowania z nazw systematycznych
5 lut 23:19
5 lut 23:20
Hugo: fajne
5 lut 23:23
Hugo: są tam tez kwasy karboksylowe
#Podaj wzory półstrukturalne i nazwy 4 kwasów karboksylowych
dysocjacja jest easy ale pytanie do pani expert, czy są jakieś wyjątki/coś nie typowe/zasady do
dysocjacji?
# Napisać reakcje dysocjacji
5 lut 23:24
Hugo: nie chybnie pominąłem #1 pytanie

Wyraź w ułamku molowym miedzi skład brązu Cu−Sn
nie rozumiem szczerze
brąz to 9:1
5 lut 23:26
Qulka: w kwasach karboksylowych kwaśny wodór to ten ostatni za tlenem i to on się odczepia
w kwasach innych ten pierwszy
5 lut 23:27
Qulka: ale 9:1 masowo ..trzeba to podzielić przez masę molową żeby mieć ułamek ilościowy czyli molowy
| 9/64 | | 0,140625 | | 16,734375 | |
| = |
| = |
| ≈17:1 |
| 1/119 | | 0,00840336 | | 1 | |
5 lut 23:30
Hugo: uu : >
5 lut 23:31
Qulka: chociaż ułamki molowe to zazwyczaj w konkretnych związkach chemicznych bo tam są jednoznacznie
określone..w stopach to dowoli brąz też ma tej miedzi od 80−90 %
5 lut 23:34
Hugo: moze cos tam bedzie wiecej podane
5 lut 23:35
Hugo: Napisać reakcje propan → bromopropan → propanol
;x?
5 lut 23:35
Hugo: reakcje wymiany strzelam Br2 + C3H8 −>
5 lut 23:36
Hugo: tylko jak to połączyć
C3H7Br + H2 ? pomijając współczynniki
5 lut 23:37
Hugo: bo brom zajmie wodów : >
5 lut 23:37
Qulka: te z końcówką an ulegają tylko jednej reakcji :
RH + Cl2 −> RCl +HCl
lub to samo z bromem
RH + Br2 −> RCl +HBr
5 lut 23:37
Qulka: a potem to zazwyczaj reakcja podstawiania tego chloru lub bromu na coś innego
RCl + NaOH −> ROH + NaCl
5 lut 23:39
Hugo: czyli
C3H8 + Br
2 −> C3H8Br + HBr
5 lut 23:40
Qulka: C3H7Br
5 lut 23:41
Hugo: C3H8Br + NaOH −> C3H8OH + Na
2Br

?
#ROH ROHAN
5 lut 23:41
Hugo: tak sie zastanawialem nad tą redukcją wodoru
5 lut 23:42
Hugo: czyli obdywa dobrze ale bz 1 wodoru?
5 lut 23:42
Qulka: popraw 7 i NaBr bo oba mają po 1 łapce
5 lut 23:42
Qulka: bo zabierasz jeden wodór z alkanu i zamiast niego wstawiasz brom ..bo węgiel nie ma wolnych
łapek
5 lut 23:43
Hugo: Br jest 1 wartosciowy
5 lut 23:45
Hugo: : )) ok to ten wiem juz !
szybko idzie jak sie ma dobrą nauczycielkę

Była konfiguracja i na jej podstawie napisać ile jest elektronów walencyjnych, który okres i
która grupa
masz pomysl na przyklad zadania ?
są powkloki klmno... i tam jakies zaleznosci ktorych nie pamietam :x
5 lut 23:47
Qulka: elektrony walencyjne to te na ostatniej powłoce
5 lut 23:48
Hugo: tak tak to wiem : ))
5 lut 23:49
Hugo: bardziej powloki, wzor na wielkosc powkloki, okres ~ tam jakas zaleznosc byla

? i z grupą
tez?
5 lut 23:49
Qulka: okres to liczba powłok
grupa to liczba elektronów ( teraz to liczba jedności w grupie ) tylko bloki s i p
5 lut 23:49
Qulka: elektronów walencyjnych oczywiści
5 lut 23:50
Hugo: Bo tak:
w gim sie uczylem dobrze chemi

w liceum no prosilismy by nas nie meczyla
na studiach znowu cza ;x jestem na informatatyce i mam fize + chemie
ciekawy przedmiot chemia ale to powinno byc takie na wyobraźnie bez nacisku jak katecheza ( :
5 lut 23:50
Hugo: a mozna jakis przyklad

?
5 lut 23:51
5 lut 23:54
Hugo: ok juz pacze na 12 : ))))
trudne

Podana liczba atomowa i masowa i na jej podstawie napisac ile jest elektronów, protonów,
neutronów

1.Obliczyć procent zawartości jakiegoś pierwiastka w związku (podane masy molowe)
| | cos | |
cos w czyms wiec wynik = |
| ew * 100% a jest jakis wzór  ? |
| | w czyms | |
2.Podana reakcja i napisac dla niej stałą równowagi

?
5 lut 23:56
Qulka: i 9te i 10te
5 lut 23:56
Qulka: 1. to jest właśnie ten wzór

2 aA+bB−>cC+dD to
5 lut 23:58
Hugo: Fluor ! F prot & elektrony −> 9 ... neutrony 19−9 = 10 ! grupa z tablicy 17 okres 2
5 lut 23:59
Hugo: a w tym wzorze co to ABCD

? wygląda jak postać troche ! homograficzna
5 lut 23:59
Qulka: tak
6 lut 00:00
Qulka: związki chemiczne ..a we wzorze ich stężenia
6 lut 00:00
Hugo: 9d !
a to 10 jak

?
6 lut 00:01
6 lut 00:01
Qulka: to w nawiasie to elektrony na kolejnych powłokach
6 lut 00:02
Qulka: to było do 10tego
9. OK
6 lut 00:02
Hugo: 10+5 = 15?

czyli fosfor !
Amoniak reaguje z chlorowodorem i wytwarza sie chlorekamonu. Podać stosunek molowy amoniaku do
chlorkuamonu
:(( prosze naucz mnie tych moli
6 lut 00:09
Qulka: nie miałeś ich liczyć

są 3 powłoki więc 3 okres i jest 5 ostatnie więc 15 grupa
6 lut 00:11
Hugo: aaa ; >
ilosc powklok = il okresów
6 lut 00:13
Qulka: mole to te duże cyferki przed związkami

NH
3 + HCl−> NH
4Cl
1 : 1 −> 1
stosunek molowy 1:1
6 lut 00:13
Hugo: a np jak by bylo
2 6
to II okres i 6 grupa : > ?
6 lut 00:14
Qulka: Tak

ilość powłok to okres
6 lut 00:14
Qulka: tak

16sta grupa
6 lut 00:14
Hugo: czyli takie cos ;x ze jedna cząteczka to 1 mol .. uu
A można spytac z ciekawosci ile Miałaś z rozsz chemi z matury

?
6 lut 00:15
Qulka: albo kieeeedyś 6A
6 lut 00:15
Hugo: 
Podziękował za pochwałe
6 lut 00:15
Qulka: nie pisałam rozszerzonej matury z chemii
6 lut 00:16
Hugo: Obliczyć stężenie molowe
Obliczyć ilość wody w roztworze (podana masa roztworu i stężenie procentowe)
stezenie molowe to wzór to nie pytam

to II il wody w roztworze to tak matematycznie jak by ugryźć
| substancja | |
| = ileś tam % |
| rozpuszczalnik(woda) | |

?
6 lut 00:18
Hugo: 
to podziwiam ja sie zapisalem na mature rozsz : > ale nie przystąpiłem
6 lut 00:18
Qulka: | | substancja | |
procent to |
| •100% |
| | cały roztwór | |
policzysz ile masz substancji
całość − substancja to woda
6 lut 00:20
Hugo: chwila ! caly rotwor to woda + substancja?
6 lut 00:21
Qulka: zaliczyłam starą maturę

te teraz to drobny pikuś
6 lut 00:21
Qulka: tak..cały roztwór to woda + substancja w niej rozpuszczona
6 lut 00:22
Hugo:
Cp(s+woda) = s
| | s | |
woda = |
| − s  |
| | Cp | |
6 lut 00:22
Hugo: ok : )))
6 lut 00:22
Hugo: FINAŁ

1.Podane 4 pierwiastki i podać który jest najbardziej a który najmniej reaktywny
2.Wybrać a,b,c,d tylko te które mają wiązania jonowe
3.Napisać reakcje pełnego spalania propanu
po czym poznac które bardziej a które mniej reaktywne

?
to tez jak

drugie?
C3H8 + 5O2 = 4H2O + 3CO2

?
6 lut 00:25
Qulka: woda
6 lut 00:25
Qulka: reaktywność rośnie w dół dla pierwszej, drugiej trzeciej grupy .... w górę dla 17, 16,15
jeśli na boki to zazwyczaj te po prawej są bardziej
6 lut 00:28
Qulka: jonowe wiązanie jak masz coś z pierwszych dwóch grup z czymś z ostatnich dwóch
a z definicji to jak różnica elektroujemności większa od 1,7 ale raczej Ci nie podadzą
6 lut 00:32
Hugo:
6 lut 00:36
Hugo: a jak porównywać reaktywnosc?
6 lut 00:37
Qulka:
reaktywność rośnie w dół dla pierwszej, drugiej trzeciej grupy ( metale ) ....
w górę dla 17, 16,15(niemetale)
jeśli na boki to zazwyczaj te po prawej są bardziej reaktywne
6 lut 00:38
6 lut 00:43
Qulka: 
zawsze myślę że zdasz

inaczej nie byłoby sensu tego pisać

dzięki

trzymam jutro kciuki
6 lut 00:44
Hugo: 
!
6 lut 00:47
Hugo: Juliet
6 lut 00:48
Qulka: jakby coś to jutro pytaj

postaram się być rano
6 lut 00:49
Qulka: ewentualnie jestem
6 lut 08:53
Draghan: Ciiiii... Nie będziesz potrzebna.
Hugo da sobie radę.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
6 lut 08:55
Qulka: miał w nocy się douczać więc jakby miał rano jeszcze jakieś wątpliwości przed tym egzaminem

bo pisać go miał chyba w południe
6 lut 08:57
Draghan: No, chyba że w ten sposób.
Quleczko, a zamierzasz tak w następnym tygodniu wpadać na forum?
Bo muszę się z fizyki przygotować... Ogólnie to sam się wszystkiego staram uczyć, ale mam
niedużo czasu, no i fizyka jest taka, że jak się nie rozumie pewnego fragmentu, to ciężko
całość ogarnąć...
Jakbym gdzieś utknął, mógłbym zapytać...?
6 lut 09:03
Qulka: ze wszystkich moich nałogów ten jest najprzyjemniejszy

będę będę

muszę wrócić do normalnej matematyki, bo jak się nie rozwijam to tu widzę jak
bardzo się cofam
6 lut 09:07
Draghan: Dziękuję.
6 lut 09:09