krótka nierówność logarytmiczna
don: brakuje mi 1 kroku do ukończenia zadania, a mianowicie pokazać, że log45 > log56
12 lut 17:50
don: już mam ;3
12 lut 18:00
Pierdyk: 218 na tej stronie masz wzory na logarytmowanie. Zamieniasz podstwe jednego z dwóch
| | log46 | |
logarymów. np log56= |
| mnożysz przez mianownik i masz 2 log45 czyli |
| | log45 | |
25>6
12 lut 18:06
Tadeusz:
... o ja pierdziut ... nierówność=równanie a log
425 to 2log
45 .... gdzie są takie wzory

?
12 lut 18:12
don: Jednak nie mam, bo się pomyliłem

Pierdyk faktycznie troche herezje wypisał. Jakby ktoś
pomógł byłbym wdzięczny.
12 lut 18:41
bednius: ktoś coś?
18 lut 13:03
pigor: ... , a może warto inaczej zacząć twój problem ,
podaj więc swoje zadanie od początku w oryginale ...
18 lut 13:15
bednius: Wykaż log45 + log54 > log56 + log65
18 lut 13:47
PW: Zauważmy, że jeśli
log
ab = x i log
ba = y,
to znaczy
a
x = b i b
y = a,
to po podniesieniu drugiej z równości do potęgi X otrzymamy
b
xy = a
x,
co po podstawieniu pierwszej równości daje
b
xy = b.
Oznacza to, że
(1) xy = 1
(mogłoby oznaczać, że b = 1 lu b = 0, ale to jest niemożliwe, gdyż b jest podstawą logarytmu).
Równość (1) oznacza, że
(log
ab)(log
ba) = 1.
Zarówno po lewej jak i po prawej stronie badanej nierówności mamy zatem sumy dwóch liczb
dodatnich, z których jedna jest odwrotnością drugiej. Nierówność ta ma zatem postać
Myślę, że zbadanie monotoniczności funkcji
powinno dać rozwiązanie problemu.
18 lut 15:02
PW: Może niepotrzebnie podawałem dowód faktu, że
(logab)(logba) = 1,
gdyż jest to znany wzór, ale niech tam.
18 lut 15:08
bednius: Czyli mam funkcje f(x) = log5x + 1/log5x i teraz trzeba pokazać, że rośnie w przedziale
<4,6>, tak?
19 lut 11:49
bednius: Coś mi się nie zgadza, bo ta funkcja faktycznie rośnie w tym przedziale, czyli f(6)>f(4) czyli
dokładnie odwrotnie to co mam udowodnić
19 lut 12:03
PW: Myślę, że zbadanie monotoniczności funkcji
powinno dać rozwiązanie problemu.
Tak napisałem, bo wydaje mi się, że trzeba oderwać się od szczegółów. Obie strony badanej
nierówności są wartościami funkcji (1), w dwóch różnych punktach − lewa strona jest wartością
funkcji f dla x = log
45, a prawa dla y = log
65. Wiemy, że
log
45 > log
65
(a jeśli nie wiemy, to łatwo pokazać, rzecz jest intuicyjnie oczywista). Obie te liczby należą
do (1,
∞). Gdyby udało się udowodnić, że funkcja f jest na tym przedziale rosnąca, to koniec
dowodu − badana nierówność jest prawdziwa, większemu argumentowi log
45 odpowiada większa
wartość funkcji:
f(log
45) > f(log
65).
Nie badałem monotoniczności f, ja tylko podpowiadam (nawet nie mam pewności czy podpowiedź
jest skuteczna), ale
ustal przedziały monotoniczności funkcji f.
19 lut 17:31
pigor: ..., o

, znalazłem tę nierówność; teraz idę
spać, ale spróbuję swoje 3 grosze dodać jak się wyśpię. ..
26 lut 01:38
Eta:
Wykaż,że :
log45+log54>log56+log65
Jeżeli taka nierówność zachodzi to przekształcamy ją równoważnie
log
45−log
65>log
56−log
54 / *(log
54*log
56)
log
56−log
54>(log
56−log
54)*log
54*log
56
(log
56−log
54)(1−log
54*log
56)>0
log
56−log
54>0 to 1−log
54*log
56>0 ⇒
log54*log56<1
wykazuję z nierówności między średnimi gm−am
√log54*log56<0,5(log
54+log
56) /
2
log54*log56<0,25*log
224< 0,25log
225= 0,25*2
2=
1
c.n.w.
26 lut 02:45
Eta:
Miłych snów
nocnym Markom
26 lut 02:47
gargamel: Etusiu slodkich snów
26 lut 03:03
zyd: Eta super
26 lut 03:11