aa
Hugo: Co oznaczało by to:
1. wyznaczanie bazy podprzestrzeni równania jednorodnego związanego z tym równaniem
Proszę o jakis przyklad

2. diagonalizacja (wartości i podprzestrzenie własne)
Prosze o jaki przyklad również
11 lut 22:06
Hugo: Bardzo prosiłbym tu o wsparci tylko tego bakuje mi do końca układanki
12 lut 00:54
Eve:
1.
V={(x,y,z,t)∊R4 ; x+y=z−y}
x+y−z+y=0, więc równanie jest jednorodne, zapisujemy:
x=z−2y, teraz postać wektorów tej przestrzeni V:
V={(z−2y,y,z,t)∊R4, x+y=z−y}, każdy wektor przestrzeni V mozna zapisać jako kombinację
liniową:
(z−2y,y,z,t)=x(0,0,0,0)+y(−2,1,00)+z(1,0,1,0+t(0001) (rozbijasz po prostu na kombinację, po
wykonaniu działań P=L
wektor (0,0,0,0)∉bazy
zatem bazę stanowią wektory: (−2,1,00) (1,0,1,0) (0,0,0,1) i wymiar dimV=3
Warto sprawdzić liniową niezależność znalezionych wektorów
12 lut 09:32
12 lut 09:41
Hugo: 
Eve ! już czytam
12 lut 10:16
Hugo: wkleilas mi link do tego postu
12 lut 10:39