Obliczyć pochodne
Andrzejeka: F(x)= (x2+5x+13)4
F(x)=ln(cos(4−3x))
Podać definicje pochodnej funkcji F w punkcie x0.
Obliczyć ze wzoru pochodne funkcji.
Szczerze. Nie mam zielonego pojęcia próbowałem na sposoby i nie wychodzi mi
Mógłby ktoś rozwiązać bede mógł przeanalizować co robie złe w ten sposób.
11 lut 09:06
Eve: musisz to przeliczyć, fakt obliczenia żmudne
11 lut 09:16
Andrzejeka: Ale nie mam pojęcia jak. Dlatego pytam sie.
11 lut 09:21
Eve:
pytanie tylko, czy pochodne ze wzoru czy definicji? tak teraz pomyslałam
11 lut 09:23
Andrzejeka: Podać definicje, ze wzoru. Ja to tam rozumiem ale nie mam pojęcia jak inaczej to rozumieć
11 lut 09:24
J:
..ze wzoru
11 lut 09:25
Eve:
3(x2+5x+13)3*(2x+5)
11 lut 09:27
J:
| | 1 | |
2) f'(x) = |
| *[(−sin(4−3x)]*(−3) = 3tg(4−3x) |
| | cos(4−3x) | |
11 lut 09:28
Eve: | 1 | |
| *(−sin(4−3x))*(−3) |
| cos(4−3x) | |
11 lut 09:28
11 lut 09:29
Andrzejeka: J − to jest całe rozwiązanie tego zadania? o.O
Eve, teraz mam to wymnożyć, tak?
11 lut 09:29
Eve: tak
11 lut 09:29
J:
tak .. to jest już policzona pochodna
11 lut 09:30
Andrzejeka: a jako x0 co mam dać?
11 lut 09:31
Eve: masz w x0 podać tylko definicję
11 lut 09:38
Andrzejeka: ej może głupio zapytam, nawiasy przez siebie mam wymnożyć, tak?
11 lut 09:57
Janek191:
f(x) = ( x2 + 5 x + 13)4
więc
f '(x) = 4*( x2 + 5 x + 13)3 *( 2 x + 5) = ...
11 lut 10:27
Janek191:
Definicja :
| | f(xo + h) − f(xo) | |
f ' (xo) = lim h → 0 |
| |
| | h | |
11 lut 10:31
5-latek: Witam
| | f(x)−f(x0) | |
Lub druga definicja rownowazna f'(x0)=lim x→x0 |
| |
| | x−x0 | |
11 lut 10:44
Janek191:

Też witam
11 lut 10:46