wielomiany
asd: Witam, mam problem z 2 zadaniami z wielomianów
1. Przedstaw wielomian w jako iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych o współczynnikach
całkowitych.
a) w(x) = x4 + 2x3 + x2 − 1
b) w(x) = x4 + x3 − 6x2 − 5x − 1
2. Rozwiąż równanie.
a) 2x3 + x2 + x = 1
b) 3x3 − x = 1 − 7x2
10 lut 19:59
pigor: ..., np.
a) w(x)= x
4+2x
3+x
2 − 1= x
4+2x
2*x+x
2 − 1=
= (x
2+x)
2−1= (x
2+x−1) (x
2+x+1) . ...
10 lut 20:22
Janek191:
a) W(x) = x4 + 2 x3 + x2 − 1 = ( x2 + a x + 1)*( x2 + b x − 1)
x4 + 2 x3 + x2 − 1 = x4 + b x3 − x2 + a x3 + a b x2 − a x + x2 + b x − 1
x4 + 2 x3 + x2 − 1 = x4 + ( a + b) x3 + a*b x2 + ( b − a) x − 1
więc
a + b = 2
a*b = 1
b − a = 0
−−−−−−−−−−−−−−
a = 1 i b = 1
Mamy więc
W(x) = ( x2 + x + 1)*( x2 + x − 1)
==========================
10 lut 20:26
Janek191:
z.2 a)
2 x
3 + x
2 + x − 1 = 0
| | 1 | |
x = |
| jest pierwiastkiem, więc |
| | 2 | |
dzielimy przez ( x − 0,5)
10 lut 20:29
Janek191:
( 2 x3 + x2 + x − 1):( x − 0,5) = 2 x2 + 2 x + 2 = 2*( x2 + x + 1)
− 2 x3 + x2
−−−−−−−−−−−−
2 x2 + x
− 2 x2 + x
−−−−−−−−−−
2 x − 1
−2 x + 1
−−−−−−−−−−
0
x2 + x + 1 = 0
Δ = 1 − 4*1*1 < 0 − brak pierwiastków.
Odp. x = 0,5
============
10 lut 20:32
asd: Dzięki wielkie
| | 1 | |
a skąd wiesz, że |
| jest pierwiastkiem? wiem, że jak są pierwiastki całkowite to są one |
| | 2 | |
dzielnikami wyrazu wolnego, a tutaj jak to obliczyć?
10 lut 20:34
PW: Oj, nie znasz dokładnie tego twierdzenia.
10 lut 20:36
asd: już sprawdziłem, wszystko jest na stronie
121 opisane a ja się głupio pytam

jeszcze raz dzięki za pomoc
10 lut 20:47
pigor: ...,
b)
3x3−x=1−7x2 ⇔ 3x
3+7x
2−x−1=0 ⇔ 3x
3+x
2+6x
2+2x−3x−1=0 ⇔
⇔ x
2(3x+1)+2x(3x+1)−1(3x+1)=0 ⇔ (3x+1) (x
2+2x−1)=0 ⇔
⇔ 3x+1=0 v x
2+2x+1−2=0 ⇔ 3x= −1 v (x+1)
2=
√22 ⇔
⇔
x= −13 v |x+1|=
√2 ⇒ x+1= −
√2 v x+1=
√2 ⇒
⇒
x= −1−√2 v
x= −1+√2 ⇒
x∊{−13, −1−√2,−1+√2} . ...
10 lut 21:45
pigor: ..., np. tak ;
1b) w(x)= x
4+x
3−6x
2−5x−1= x
4−2x
3−x
2 + 3x
3−6x
2−3x +x
2−2x−1=
= x
2(x
2−2x−1) + 3x(x
2−2x−1) +1(x
2−2x−1)=
(x2−2x−1) (x2−3x−1) . ..

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
albo tak : x
4+x
3−6x
2−5x−1= (x
2+ax−1) (x
2+bx−1)= itd. a=?, b=?
10 lut 22:05