obrazy i przeciwobrazy
5-latek:

Wroce do obrazow i przeciwobrazow funkcji
Dla f(x)=x
2 znajdz obrazy
f(R)=R
f(<0,oo))=<0,oo)
Dla tej samej funkcji znajdz przeciwobrazy zbiorow :
{0} to f
−1({0})=0
{1} to f
−1({1})={−1,1}
<0,1> to f
−1(<0,1>)=<0,1>
<−1,1> to f
−1(<−1,1>)=<0,1>
10 lut 09:55
Eve: ok

dzień dobry
5−latku
10 lut 09:58
5-latek: Dzien dobry
Eve
Pozdrawiam

To fajnie
10 lut 10:00
Gray: Cześć: dwie usterki:
f−1([0,1])=[−1,1]
f−1{[−1,1])=[−1,1]
10 lut 10:55
5-latek: Czesc
Gray 
Co do pierwszsego co napisales to tez sie zastanawialem nad tym czy dobrze napisalem bo funkcja
osiaga wartosc y=− dla x=−1
natomiast co do drugiego zapisu mam pewne wattpliwosci gdyz funkcja ta nie osiaga wartosci y=−1
10 lut 11:19
5-latek: Mialobyc y=1 dla x=−1
10 lut 11:19
Gray: Nie rozumiem − skąd Twoje wątpliwości?
Jest tak
f−1([−1,1])=... funkcja osiąga jedynie wartości nieujemne ... = f−1([0,1])=[−1,1]
10 lut 11:23
5-latek: Pierszy jest OK
natomiast ten zapis f−1([−1,1] =[−1,1] tak zapisales TY
Wlasnie co do tego mam watpliwosc Nie wiem czy uzasadniona bo tak na chlopski rozum (musimy
znalezc takie xsy dla ktorych ta funkcja osiaga takie wartosci .
Ale ta funkcja nie osiaga wartosci ujemnych . Wiec przeciwobrazem nie moze byc ten przedzial
ktory zapisales . tak mysle
10 lut 11:34
5-latek: Przepraszam ze tak to draze
10 lut 11:40
Gray: Jest OK. Rozpiszę to z definicji:
f−1([−1,1])={x∊R: f(x)∊[−1,1]}={x∊R: −1≤x2≤1}={x∊R: −1≤x2⋀ x2≤1}=
{x∊R: −1≤x2}∩{x∊R: x2≤1}=R∩{x∊R: x2≤1}={x∊R: x2≤1}={x∊R: |x|≤1}=[−1,1].
Nie chce być inaczej...
10 lut 22:10
10 lut 22:13
5-latek: Dobrze . rano przepiszse to do zeszytu i przeanalizuje
dzisiaj juz nie
10 lut 23:09