trygonometriaa
Milka: cos3x, tg 5x, sin7x itp...
Moglby ktos mi wytlumaczyc zapis nieparzystych x przy funkcjach trygonometrycznych?
chodzi mi o to że o ile jest wzór na np. cos2x, o tyle do liczb nieparzystych nie ma, wiec jak
to zapisać?
10 lut 00:20
10 lut 00:22
Milka: a jesli mam cos7x?
slyszalam, ze robi sie to na wzorach redukcyjnych, ale jak patrzylam, to nie rozumiem. moze
ktos wyttumaczyc?
10 lut 00:25
5-latek: MOzesz je sobie wyprowadzic ze znanego w teorii liczb zespolonych wzoru Moivre'a
jesli jestes na studiach
(cosx+isinx)n=cosnx+isinnx
10 lut 00:38
ICSP: cos3x = cos(2x + x) = cos(2x)cosx −sin(2x)sinx = ...
10 lut 00:39