nierownosc z wartoscia bezwzgledna
Rose: jak rozwiazac rownanie x2−|x−3|≥2x+3
prosze tez o tlumaczenie
9 lut 22:13
Marcin:

−|x−3|≥−x
2+2x+3
9 lut 22:18
Rose: a tak pisemnie bez rysowania?
9 lut 22:20
Marcin: Dla
x≥3 i dla x<3 osobno
9 lut 22:21
Rose: dzieki pomoglo
9 lut 22:25
9 lut 22:26
Marcin: To nie metoda Cię zawiodła, tylko raczej popełniłeś błąd w obliczeniach
9 lut 22:29
Rose: byc moze
ej bo mam teraz
Δ=9 x≥3 i Δ=25 x<3
x=0 x=−2
x=3 x=3
jak mam wykresy(falki czy tam wezyki) do tego zrobic
a>0 w obu rownaniach
n bo w pierwszym 0 nie nalezy do D a w drugim −2 nie nalezy do D
niby liczby te powiiny byc dobre bo w jakis tam sposob beda w tym przedziale koncowym (czytam z
twojego wykresu od −∞ do −2 oraz od 3 do +∞)
ale jak mam to teraz pociagnac?
9 lut 22:36
Rose: jestes tam jeszcze?
9 lut 22:36
Qulka: zrobić wężyki do każdego oddzielnie i dopiero potem dołożyć do wyników dziedzinę
9 lut 22:39
Rose: aaa takie to buty
9 lut 22:39
Marcin: Masz nierówność, a nie równanie. Więc jakie masz przedziały dla x≥3, a jakie dla x<3?
Uwzględniaj dziedzinę
9 lut 22:40
Rose: bede pamietac
9 lut 22:41
Rose: juz mi wyszlo
thx
9 lut 22:43
Metis: Po co komu wykresy ?

x
2−|x−3|≥2x+3
1) x∊(−
∞,3)
Nierówność przyjmie postać:
x
2−(−x+3)≥2x+3
x
2+x−3≥2x+3 // porządkujemy
x
2+x−2x−3−3≥0
x
2−x−6≥0
x∊(−
∞, −2] U [3,+
∞)
Konfrontujemy z założeniem:
Zatem x∊(−
∞, −2]
2) x∊[3,+
∞)
Nierówność przyjmie postać:
x
2−(x−3)≥2x+3
x
2 −x+3≥2x+3 //porządkujemy
x
2 −x−2x+3−3≥0
x
2−3x≥0
x∊(−
∞,0] U [3,+
∞)
Konfrontujemy z założeniem:
Zatem x∊[3,+
∞)
Ostateczna odpowiedź:
x∊(−
∞, −2] U [3,+
∞)...
9 lut 23:07