nierownosci z wartoscia bezwzgledna
Rose: rozwiaz rownanie
x2−3|x+6|>0
jesli sie nie pomylilam to wychodzi tu x∊(−∞,−3)∪(6,+∞) i x∊∅
w takim przypadku co mam uwazac za rozwiazanie calej nierownosci?
zbior pusty czy przedzial?
9 lut 21:38
ICSP: A ∩ ∅ = ∅
Ale z pewnością x = −6 spełnia tą nierówność, więc gdzieś masz błąd
9 lut 21:40
Rose: no mam tak
x+6<1/3x
2 i x+6>−1/3x
2
1/3x
2−x−6>0 i 1/3x
2+x+6>0
Δ=9 i Δ=1−8
x
1=−3
x
2=6
x∊(−
∞,−3)∪(6,+
∞) i x∊∅
9 lut 21:44
Rose: ale gdzie ten blad?
9 lut 21:45
ICSP: | 1 | |
| x3 + x + 6 > 0 ⇒ x ∊ R |
| 3 | |
9 lut 21:45
ICSP: Można do tego zadania podejść inaczej.
x2 > 3|x +6| // obie strony są dodatnie, więc podnoszę nierówność stronami do kwadratu
(x2)2 − (3x + 18)2 > 0
(x2 − 3x − 18)(x2 + 3x +18) > 0 // : x2 + 3x + 18 > 0
x2 − 3x − 18 > 0
x2 − 6x + 3x − 18 > 0
x(x−6) + 3(x − 6) > 0
(x+3)(x−6) > 0
x ∊ (− ∞ ; − 3) ∪ (6 ; + ∞)
9 lut 21:48
Rose: dzieki
9 lut 22:01