nierównosci prosze o wytłymaczenie
historyk : witam nie rozumiem nierównosci to znaczy tak nie do konca umiem liczyc delte itd mój problem
polega na tym ze jak rysuje wykres to nie wiem czy ramiona sa w dół czy w góre (wiem ze jak
jest minus np przy x to ramiona w dół ) i tego < > ≤ ≥ i to ze x∊ i kiedy pisze sie dwa
przedziały czyli (−
∞ do np 4 >
wtłymaczy mi ktoś plis tylko jasno zebym wiedziała tak krok po kroku bardzo prosze ...
9 lut 15:29
9 lut 15:31
Daansa: Napisz czego w tamtych zadaniach nie rozumiesz to Ci wytłumaczy ktoś
9 lut 15:31
historyk : wiem jak to rozwiązac wzór skróconego mmnożenia i delta potem w drugim przykładzie tylko nie
rozumiem tego < > ≤ ≥ i kiedy pisze sie dwa przedziały i kiedy góra a kiedy dół ramiona ?
9 lut 15:35
historyk : czy są jakieś reguły
9 lut 15:35
9 lut 15:35
historyk : przykład −x2 +4 > 0
9 lut 15:36
historyk : wytłumaczycie na tym przykąłdzie albo tak po polsku
9 lut 15:37
J:
gałęzie w dół .. teraz kidy y > 0 , a kidy < 0 ?
9 lut 15:38
J:
jeśli y > 0 , to wykres leży nad osią OX i odwrotnie
9 lut 15:39
Eve: no to mamy:
4−x2>0
(x+2)(x−2)>0
x1=2, x2=−2
zaznaczamy je na osi, a>0, ramiona do góry
9 lut 15:39
Daansa: Ramiona są skierowane w dół bo −x2 jest ujemne
Δ>0 więc przecina oś x w dwóch miejscach(ma dwa miejsca zerowe)
>0, masz znależć przedział dla którego przyjmuje ona wartości większe od zera(dodatnie)
9 lut 15:39
J:
oj
Eve 
zwolnij
9 lut 15:40
Eve:
9 lut 15:41
historyk : a przedział to taki ?
(−∞ ,−2> u <2 ,∞)
9 lut 15:42
Krystek: oj oj za szybko Ramiona wdół !
9 lut 15:42
historyk : ej to ramiona w dół czy w góra (bo kazdy pisze inaczej osobiscie mysle ze w doł bo ujemny jest
x )
9 lut 15:43
Eve: za szybko

ramiona w dół
9 lut 15:44
J:
nie mąćcie mu w głowie y = −x2 + 4 ..gałęzie w dół !
9 lut 15:44
Krystek:
9 lut 15:44
historyk : okej to w dół a przedziały dobre napisałam ?
9 lut 15:46
historyk : 15 :42
9 lut 15:46
Daansa:

przedział (2,2)
Nawiasy byłyby <2,2>, gdyby tam było ≥0, ale że jest >0 to otwarte
9 lut 15:46
Krystek: @historyk zapamiętaj ax2+bx+c a <0 ramiona w dół
a>0 ramiona w góre
W przykładzie miałeś −x2+4 a=−1
9 lut 15:46
Daansa: (−2,2)
9 lut 15:46
Eve:
9 lut 15:46
J:
jeszcze nie napisałeś , określ kedy y > 0 , a kiedy y < 0 ?
9 lut 15:47
Eve: za duzo nas tu
9 lut 15:47
historyk : dlaczego taki przedział (−2 ,2) a nie od to co napisałam
9 lut 15:48
Krystek: Fakt i robimy mętlik zainteresowanemu

9 lut 15:48
Krystek: masz mieć wartości dodatnie

9 lut 15:49
historyk : okej a dlaczego tylko (−2 ,2) a nie dwa przedziały dlaczego dlaczego

!
9 lut 15:51
Daansa: Wartości dodatnie są nad osią x (tam gdzie masz plus)
9 lut 15:51
9 lut 15:52
historyk : ja mysle tylko tak mi motacie ze juz sama nie wiem co pisze ale juz czaje przeanalizowałam to i
czaje okej dzieki wszytkim za pomoc

bede juz wiedziec
9 lut 15:55
Daansa:

Dwa przedziały miałabyś/miałbyś, gdyby było <0
−x
2+4<0
tutaj ujemne wartości byłyby dla (−
∞,2) ∪(2,+
∞)
9 lut 15:55
Daansa: Te czerwone kreseczki
9 lut 15:56
9 lut 15:56