wielomiany
oscuro: jak to rozwiązać?
3x3 + x2 + x + 2 = 0
9 lut 13:21
oscuro: EDIT:
3x3 + x2 + x − 2 =0
9 lut 13:23
kyrtap: z tw. Bezouta może?
9 lut 13:23
Qulka: x=2/3
9 lut 13:24
oscuro: Qulka, jak to zrobić?
9 lut 13:30
9 lut 13:31
oscuro: nie znałem tego, dziękuje serdecznie
9 lut 13:33
pigor: ..., z tw. o pierwiastkach wymiernych znajduję x=
23,
wtedy np. tak :
3x3+x2+x+2= 0 ⇔ 3x
3−2x
2+3x
2−2x+3x−2= 0 ⇔
⇔ x
2(3x−2)+x(3x−2)+1(3x−2)=0 ⇔ (3x−2) (x
2+x+1)=0 ⇔
⇔ 3x−2=0 v x
2+x+1=0 ⇔ x=
23 v x∊∅ ⇔
x=23 . ...
9 lut 15:39