wzory Viete'a
Rose: Wyznacz wartości b i c, dla których miejsca zerowe x
1 i x
2 funkcji f(x)= x
2+bx+c spełniają
warunki:
|x
1−x
2|=1, x
1x
2+1=x
1+x
2
Jak się za to zabrać?
Wiem ze trzeba uzyc wzorow Viete'a
narazie mam
c+1=−b
c=−b−1
b=−c−1
Pomozecie bo nie mam bladego pojecia jak rozpisac ten pierwszy warunek
9 lut 12:56
Qulka: √Δ/2a =1
9 lut 12:58
Rose: skad wiesz ze q=1

?
9 lut 13:00
Rose: a nie to nie q
ale i tak skad wiesz ze |x1−x2|=√Δ/2a=1
to jest jakis ogolny wzor czy skads jest on wyprowadzony?
jak tak to skad?
9 lut 13:02
Qulka: 
jakie q
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | | −2√Δ | | √Δ | |
|x1−x2|= | |
| − |
| | = | |
| | = |
| = z zadania =1 |
| | 2a | | 2a | | 2a | | a | |
faktycznie zapomniałam skrócić 2
9 lut 13:03
Rose: aha i pytanie na jakiej podstawie mam tu delte liczyc?
na podstawie funkcji z samymi niewiadomymi?
√b2−4c=1
9 lut 13:05
Rose: no i mam tak
√(−c−1)2−4c=1
√c2−2c+1−4c=1
√c2−6c+1=1
9 lut 13:09
Rose: co dalej mam z tym zrobic?
9 lut 13:10
Rose: c2−6c+1 podstawic do delty czy cos zrobic z tym pierwiastkiem?
9 lut 13:10
Janek191:
więc
| | √Δ | | √Δ | |
I x1 − x2 I = I − |
| I = |
| = √Δ = 1 ⇒ Δ = 1 |
| | a | | a | |
b
2 − 4 a*c = 1
b
2 − 4 c = 1
−−−−−−
x
1*x
2 + 1 = x
1 + x
2
c + a = − b
c + 1 = − b ⇒ c = − b − 1
−−−−−−−
zatem
b
2 − 4*( − b − 1) = 1
b
2 + 4 b + 3 = 0
( b + 3)*( b + 1) = 0
b = − 3 lub b = − 1
c = 2 lub c = 0
Odp. b = − 3 , c = 2 lub b = − 1 , c = 0
=================================
9 lut 13:13
Rose: a moze to do kwadratu mam wziac?
i bedzie c2−6c+1=1
c2−6c=0
Δ=36−4*1*0=36
c1=(6−6)/2=0 ∉ D
c2=(6+6)/2=6
9 lut 13:14
Rose: i pytanie mam janek bo ja zrobilam mniej wiecej jak ty tylko ty podstwiales pod c a ja pod b
to czemu mamy rozne wyniki?
9 lut 13:17
Rose: chyba ze to ja cos mam zle
9 lut 13:17
Qulka: bo (−a−b)2 = a2 +2ab+b2
9 lut 13:18
Qulka: bo to tak jakbyś minus wyciągnęła przed nawias i podniosła do kwadratu ...znika
9 lut 13:19
Janek191:
Ja mam dobrze
9 lut 13:19
Rose: a okej dzieki
9 lut 13:21
9 lut 13:23