wzory Viete'a
Rose: Wyznacz wartosci bi c dla ktorych miejsca zerowe x
1 i x
2 funkcji f(x)=x
2+bx+c spelniaja
warunki
i ja z tego pierwszego rownania wyprowadzilam wzor ze
| 1 | | 1 | | −b2−2c | |
| + |
| =U{(x1+x2)2−2x1x2}{(x1x2)2= |
| =10 |
| x1 | | x2 | | c2 | |
a z drugiego
| 1 | | 1 | | x1+x2 | | −b | |
| + |
| = |
| = |
| =4 |
| x21 | | x22 | | x1x2 | | c | |
potem z tego zrobilam uklad rownan
podstawilam to do
wyszlo mi ze
potem delte liczylam
Δ=0,25
b
1=0
c=−{1}{13}
ale gdzies mam jakis blad tylko nie wiem gdzie
Pomozecie?
9 lut 11:54
Rose: tam tylko ma byc odwrotnie
zamiast pierwszego rownania wyprowadzilam wzor ze ma byc drugiego rownania
a pozniej zamiast drugiego ma byc z pierwszego rownania
1/x
1+1/x
2=..
po prostu te poczatki trzeba odwrotnie zapisac
9 lut 11:57
Qulka: (−b)2 = b2
9 lut 11:58
Rose: | | 10 | |
aha i przed delta powinno byc zapisane −b2+0,5b= |
| b2 |
| | 16 | |
9 lut 11:59
Rose:
9 lut 11:59
Qulka: | | b2 −2c | |
powinnaś mieć |
| =10 |
| | c2 | |
9 lut 12:01
Rose: fakt gapa ze mnie moze teraz wyjdzie dobrze
jak nie to jeszcze napisze
dzieki Qulka
9 lut 12:02
Rose: | | b2−2c | |
no i jak teraz pod |
| podstawiam c=−0,25b |
| | c2 | |
to mi wychodzi
dalej
z tego Δ=0,25
a na koncu
9 lut 12:13
Rose: no i nadal cos zle
9 lut 12:13
Rose: ah no i c≠0 bo nie moze byc dzielenie przez c2
9 lut 12:14
Qulka: ale b=0 i c=0 odrzucamy bo wtedy nie istnieje odwrotność miejsc zerowych
9 lut 12:17
Rose: juz wiem po zamianie minusa na plus nie uwzglednilam tego ze w delcie tez wtedy ten minus przy
powstaje i chyba juz bedzie ok.
9 lut 12:18
Rose: teraz mi b=−4/3
9 lut 12:18
Rose: a c wychodzi=1/3
9 lut 12:19
Rose: no juz sie wszystko zgadza
dzieki Qulka za pomoc
tak to nadal bym pewnie nie wylapala tego minusa
9 lut 12:21
Qulka: jeśli ok, to ok, bo nie mogę znaleźć tej zmiany
9 lut 12:22
Qulka: widzę

ok
9 lut 12:24
Qulka: w treści masz że x
1 i x
2 spełnia warunek :
| | 1 | |
jeśli b=c=0 to x1=x2=0 więc |
| nie istnieje |
| | 0 | |
9 lut 13:28
Rose: oks
9 lut 13:31