mm4: Grupa 4 kobiet i 4 mężczyzn, w tym 1 małżeństwo wybrala sie na pieszą wcieczkę. Na
wąskiej ścieżce musieli iść gęsiego, czyli jedno za drugim. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, że pierwsze pójdą kobiety i żona będzie szła bezpośrednio przed mężem.
Prosze o pomoc
20 paź 23:18
Jakub: |Ω| = 8!
K - kobieta
Ż - żona
M - mąż
F - facet
KKKŻMFFF - tak powinna być ustawiona wycieczka
Literki K można ustawić na 3! sposobów i literki F też na 3! sposobów. Literki Ż i M
muszą stać jak widać.
Tak więc
|A| = 3! * 3! = 36 (zobacz regułę mnożenia
1016
P(A) = 36/8! = 36/40320
21 paź 00:26
b.: Hmm Kuba, Twoje rozwiązanie sugeruje, że żona nie jest kobietą,
a mąż facetem! Powinno być:
K - kobieta niezamężna
F - facet nieżonaty
no!
21 paź 13:26
Jakub: Poprawka przyjęta do wiadomości

Powinny być oznaczenia zamiast Ż, M
K
Z - kobieta zamężna
F
Ż - facet żonaty
21 paź 14:59