przeksztalcanie wykresow funkcji
KarolinaxD: Naszkicuj wykresy funkcji f oraz g(x)=f(1−x), jezeli
−
12x−1 dla x≤−1
f(x)=
12x
3 dla x>−1
Z wykresu odczytaj rozwiazanie nierownosci g(x)≥0
Glównie chodzi mi o to jak przeksztalcic wykres f(x) na g(x) bo jak nie przeksztalce to i tak
zle mi wychodzi

Bo na razie udalo mi sie narysowac f(x). Doszlam tez ze g(x)=0,5x+2
ale nie wiem jakich przeksztalcen i w jakiej kolejnosci uzyc zeby z f(x) wyszlo g(x)
moglby ktos krok po kroku narysowac mi co trzeba zrobic zeby wyszedl wykres funkcji g(x)


8 lut 20:03
Eve:
| | 1 | |
g(x)=f(1−x)=− |
| (1−x)−1, |
| | 2 | |
8 lut 20:07
KarolinaxD: lub chociaz napisac w jakiej kolejnosci zastosowac przksztalcenia zeby wyszlo mi na wykresie
g(x)
8 lut 20:07
KarolinaxD: no tak tamto moje g(x) tyczylo sie pierwszej czesci
a mozesz jeszcze napisac o tych przeksztalceniach?
8 lut 20:08
8 lut 20:11
Eve:
f(x1)=f(1−x)= jak dalej masz czyli masz jak gdyby nowy argumen
8 lut 20:11
KarolinaxD: 
jaki nowy argument i skad to x
1
8 lut 20:14
KarolinaxD: bo wlasnie jak robie na wykresie przy −0,5x−1 przeksztalcenia 1)Sy 2)[1,0] to mi nie wychodzi
8 lut 20:16
Eve:
żebyś zobaczyła jak to działa
8 lut 20:16
8 lut 20:18
Eve:

taki wykres masz?
8 lut 20:18
KarolinaxD: ze najpierw wyliczam a potem od razu na wykres wrzucam?
8 lut 20:18
KarolinaxD: no taki mi wychodzi jak zrobie Sy
8 lut 20:19
Eve:
w zadaniu masz oba, a jak chcesz g to sobie liczysz, masz wzór
8 lut 20:20
KarolinaxD: czyli ze wrecz nie wolno robic tu przeksztalcen na zasadzie krok po kroku na wykresie tylko
biore f(x) przeliczam na f(x−1)
tak jak to napisalas w 1 komentarzu i od razu rysuje
o to chodzi?
8 lut 20:22
KarolinaxD: nie no bo ja zawsze myslalam ze to sie za pomoca przeksztalcen w tym przypadku robi
8 lut 20:22
Eve: mozna, ale po co?, nie chcą przekształceń, chcą wykresy
8 lut 20:23
KarolinaxD: aha okej dzieki
8 lut 20:25
Eve:
8 lut 20:27
8 lut 20:34