funkcja wykładnicza
Monika: czy dobrze robię takie przekształcenia, chcąc wykonać wykres funkcji f(x)= |22−x−3|
1) y=2x 2) SOY 3) u=[−2, −3] 4) | |
8 lut 16:52
Monika: proszęęę
8 lut 19:24
5-latek: | | 1 | |
ja bym to zapisal tak f(x)=|4−x−3| to f(x)=| |
| x−3| |
| | 4 | |
8 lut 20:06
Eve: błąd,
f(x)=I4*2−x−3I
a jaki jest związek f(x) z y w 1)?
8 lut 20:14
5-latek: Przepraszam Cie poczulem sie bardzo zle i muszse sie polozyc
8 lut 20:18
Eve: :(
8 lut 20:34
5-latek:

Dzien dobry
Eve 
Juz jest lepiej .tak faktycznie blad . Powinno byc tak jak TY napisalas .
To chcialbym wrocic do tych przeksztalcen . Narysowalem wykresy y=2
x i y=2
−x
Wiem ze wykres 2
−x jest odbicie wykresu y=2
x wzgledem osi OY
Mysmy w szkole z tego co pamietam nie bawili sie w zadne przeksztalcenie tylko loczyli
normalnie w tabelce i nanosili na wykres .
9 lut 09:53
Eve: Witaj
5−latku 
tak ten wykres to odbicie wzgl. Oy, teraz trzeba go przesunąć
9 lut 10:02
5-latek: Dobrze .
zajmijmy sie tylko tym y=22−x−3 Zostawmy wartosc bezwzgledna bo sobie ja naloze
Nalezy teraz go przesunac w prawo o 2 i w dol o 3
czyli wykres 2−x przesuwamy o wektor [−2,−3]
9 lut 10:15
Eve: tak
9 lut 10:18
5-latek: dziekuje Ci

I to jest jedno z prostszych przeksztalcen czy jeszce sa jakies bardziej popiep.....ne?
9 lut 10:25
Eve: to zależy od postaci funkcji, mozna jeszcze mnozyć wartości i argumenty
9 lut 10:27
5-latek: Dobrze

Moze dojdziemy do tego
9 lut 10:30
5-latek: Ale wszkole sredniej tez sa takie funkcje?
9 lut 10:31
Eve: chyba tak, ale nie znam programu szkoły średniej
9 lut 10:41
5-latek: To tak samo jak Twoj kolega
J
9 lut 10:42
Eve: sa takie przekształcenia w szkole średniej
9 lut 10:46
5-latek: To fajnie .

Mysle ze jak beda trygonometryczne , logarytmiczne , wykaldnicze .
Ale jak zacze je przerabiac to poproszse
9 lut 10:48
Eve: ok
9 lut 10:49