szkicowanie wykresow nierownosci i rownosci z wartoscia bezwzgledna
Rose: Blagam pomocy
jak narysowac w ukladzie wspolrzednych:
x−|y|=−1
|x|+|y|=4
|x−y|≤6
|y|≥|x|
|x|+|y|≤2
jeszcze jakby ktos mogl wytlumaczyc to
bo kompletnie nie ogarniam jak rysowac rownosci i nierownosci z |y|
8 lut 14:39
daras: wpisz w wyszukiwarkę: " nie ogarniam jak rysowac rownosci i nierownosci z |y|"
8 lut 14:39
Rose: gdybym wiedziala jak to narysowac to bym sie nie pytala geniuszu
bo to nie ze mi sie nie chce myslec
ja po prostu tego nie rozumiem
wiec skoro nie chcesz mi tego wyjasnic to sie po prostu nie udzielaj
8 lut 14:47
daras: trudno nie wszyscy wszystko muszą zrozumieć
ja teraz trawię ciężki obiad
może potem (jak przeżyję) wklepię w wyszukiwarkę i ci znajdę TAKI SAM przykład
8 lut 14:51
daras: podobne sa w każdym podręczniku ale wątpię ebyś wiedziała jak on wygląda a tym bardziej gdzie
się znajduje
8 lut 14:51
Krystek:
a)IyI=x+1 i teraz y<0 mamy −y=x+1⇒y=−x−1
dla y≥0 mamy y=x+1 i kreślisz
8 lut 14:53
Rose: laski bez
bez twojej pomocy tez sobie jakos poradze
nie potrzebuje twojej litosci
8 lut 14:54
Eve:

niebieski: y=x+1, potem odbijasz względem osi Ox
dwukolorowy, to twój
8 lut 14:56
Rose: dzieki a mozesz jeszcze krystek rozpisac tak np |x−y|≤6
bo juz powoli zaczynam ogarniac
8 lut 14:56
Rose: a ty daras nie miales przypadkiem jesc obiadu?
8 lut 15:00
Eve:
8 lut 15:01
Rose: ktory to przyklad Eve?
8 lut 15:03
Rose: aa juz widze |x|+|y|=4
8 lut 15:04
Eve:
8 lut 15:05
Eve: w 4 to chyba będzie cała płaszczyzna
8 lut 15:09
Rose: a to pewnie |x−y|≤6
8 lut 15:09
Rose:

szczerze mowiac myslalam wczesniej ze w 4 wykres bedzie taki
8 lut 15:13
Kacper:
W 4 nie będzie cała płaszczyzna, bo weźmy punkt P=(3,2) i jego współrzędne nie spełniają
warunku

.
Myślcie dalej
8 lut 15:19
Krystek: IyI≥IxI
masz dla y<o masz −y≥IxI ⇒y≤−IxI
dla y≥0 masz y≥IxI
I teraz kreśl
8 lut 15:22
Rose:

a moze tak

?
8 lut 15:25
Rose: bo w tych miejscach y jest wiekszy od x
8 lut 15:25
Rose: i punkty tez pasuja
8 lut 15:26
Rose: dzieki za pomoc

sadze ze juz wreszciez rozumiem jak to rozpisywac i rysowac
8 lut 15:31
Krystek: Poćwicz i przejrzyj forum jest dużo takich przykładów!
8 lut 15:34
Rose: widzisz daras
nie wszyscy ktorzy zadaja tu pytania sa tacy jak myslisz
czasem wystarczy wyjasnic pare przykladow zeby ktos cos zrozumial i umial na przyszlosc robic
takie rzeczy samemu
8 lut 15:35
Rose: ok jeszcze raz dzieki
8 lut 15:36
8 lut 15:36
Krystek: Nie wszyscy w danym momencie maja dobry HUMOR

!
8 lut 15:37
Rose: domyslam sie
8 lut 15:39
Kacper:
Rose a my się znamy?

Bo chyba twoją siostrę znam
8 lut 15:40
Rose: dzieki za przyklad

pomoc i czas ktory poswieciliscie dla mnie
8 lut 15:41
Rose: jestem jedynaczka
8 lut 15:42
Krystek:
8 lut 15:43
Rose: dobra ja musze juz leciec obiad jesc ale pewnie nie raz bedziemy mieli jeszcze okazje pogadac

do zobaczonka
8 lut 15:43
daras: @
Rose owszem ale najpierw muszą wykonać pierwszy krok ku temu zrozumieniu np. przejrzeć
podobne przykłady i zadawac konkretne pytania jeśli czegoś nie rozumieja a nie tylko
poprzestawać na wklejeniu litanii zadań i czekaniu na gotowca
smacznego
9 lut 10:15