Mila:

Ix + yI = 1
IxI + IyI = 1 to równanie ma wykres na zielono (kwadrat ABCD)
2) |x+y|=1
|x+y|=x+y dla x+y≥0⇔y≥−x część płaszczyzny na prostą y=−x (zaznaczę przerywaną linią)
Mamy równanie:
x+y=1
y=−x+1 rysuję prostą i szukam punktów wspólnych (w szarym obszarze) z zielonym wykresem
Dla x∊<0,1> wszystkie y=−x+1
x+y<0
Mamy równanie:−x−y=1
y=−x−1rysuję prostą i szukam punktów wspólnych (poniżej szarego obszaru) z zielonym
wykresem
x∊<−1,0> i y=−x−1
II sposób algebraiczny
W 4 ćwiartkach rozpisujesz