Proste 3x-2y=0 i 3x-2y+1=0 są styczne do okręgu o promieniu r. Wyznacz r. Jakaś
Adam: Proste 3x−2y=0 i 3x−2y+1=0 są styczne do okręgu o promieniu r. Wyznacz r. Jakaś pomoc?
8 lut 10:31
===:
zauważ że te proste są równoległe
dalej z górki −
8 lut 10:39
Adam: A po czym poznałeś że są równoległe?
8 lut 10:52
Adam: A dobra już wiem
8 lut 10:53
Adam: Kurde, nie wiem jak to zrobić

Wiem że pierwsza prosta przechodzi przez środek układu
współrzędnych i ma równanie y=ax + b i że a= tgα czyli 3=tgα i to tyle z danych. I nie wiem co
zrobić.
8 lut 11:08
===:
...to włącz myślenie.
Możesz to zrobić na kilka sposobów.
Jeden z nich ... sam mówisz, że jedna z prostych przechodzi przez środek układu
... to policz odległość tego środka od drugiej prostej ... i masz 2r −

Możesz obrać dowolny punkt na pierwszej prostej i liczyć odległość od drugiej
8 lut 11:18
5-latek:

czy nie umiesz narysowac tych prostych na ukladzie wspolrzednych ?
czerwona ma rownanie y=1,5x a niebieska y=1,5x+0,5
Teraz masz dwa sposoby aby obliczyc odleglosc miedzy tymi prostymi
1. obierasz jakis punkt spelniajacy rownia prostej y=1,5x+0,5 i liczysz odleglosc tego punktu
od prostej y=1,5x
| | |C2−C1| | |
2. Liczysz ze wzoru d= |
| |
| | √A2+B2 | |
8 lut 11:21
8 lut 11:24
===:
pobaw się logarytmem "
małolacie" −
8 lut 11:38
5-latek: OK

Zaraz to zrobie sobie w zeszycie
8 lut 11:40