Obliczyć funkcję odwrotną
Damek: Obliczyć funkcję odwrotną:
f(x)=x+1/2x−3
7 lut 22:24
Damek: i jeszcze jeden przykład jeśli można :
y=103x2+1
7 lut 22:27
Janek191:
| | x + 1 | |
y = f(x) = |
| ; x ≠ 1,5 |
| | 2 x − 3 | |
x + 1 = y*( 2 x − 3)
x + 1 = 2y x − 3 y
x − 2y x = − 1 − 3y
( 1 − 2y)*x = − 1 −3 y
Po zamianie zmiennych otrzymamy
lub
| | − 1 − 3 x | |
f(x) = |
| ; x ≠ 0,5 |
| | 1 − 2 x | |
8 lut 09:16
5-latek: Ten pierwszy przyklad to byl latwy . Bardziej interesuje mnie ten drugi przyklad jak jego
rozwiazac
8 lut 10:52
===:
z definicji logarytmu −
8 lut 11:31
5-latek: Czesc.
Tzn ja wiem tyle ze funkacja odwrotna do funkcji wykladniczej bedzie funkcja logarytmiczna
Tylko po prostu nie wiem jak to oliczyc
mamy tak loga b=c jesli ac=b
8 lut 11:36
===:
jeśli y=103x2+1
to log10y=3x2+1 ⇒ logy−1=3x2 i tak dalej
8 lut 11:41
5-latek: bardzo dziekuje Ci
8 lut 12:34