Gdy wykres funkcji y=5^x
RadosnyJa: Cześć Wam wszystkim! Muszę się zapytać o pewne zadanko, bo nie mam problemu z rozwiązaniem, ale
bardziej z usystematyzowaniem wiadomości ^^
Zad. Gdy wykres funkcji y=5x przesuniemy o 3 jednostki w dół i o 2 jednostki w lewo, to
otrzymamy funkcję daną wzorem ?
Czyli tak:
p=2 (lewo)
q=3 (dół)
czyli jeśli dobrze pamiętam wzór bd wyglądał tak: y=5x−2−3 ?
7 lut 20:42
Godzio:
v = [−2,−3]
f(x) = 5x + 2 − 3
Przesunięcie o wektor [p,q] daje wynik f(x − p) + q (jak widać pierwsza współrzędna wektora
jest z przeciwnym znakiem)
7 lut 20:44
7 lut 20:44
RadosnyJa: Ah .. tak racja

Dzięki za wytłumaczenie
7 lut 20:45