Obliczenie logarytmu
Varann7: Jak można to szybko obliczyć
log80,5*log322
Wydaje mi się, że jakoś to się zamieniało podstawy. Chciałbym zamienić na dwójkę. Co wtedy mam
uczynić?
Nie wiem jak to ładnie zapisać, więc powiem słownie
Wyszłoby wtedy log2 do potęgi 3 i jeszcze do potęgi 1/2? Co wtedy liczę? Zostawiam podstawę i
liczę 3 do potęgi 1/2? czy jakoś inaczej to się robi? Nie mogę sobie przypomnieć
7 lut 19:12
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
log80.5 = x ⇔ 8x = |
| ⇔ 23x = 2−1 ⇔ x = − |
| |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
log322 = y ⇔ 32y = 2 ⇔ 25y = 2 ⇔ y = |
| |
| | 5 | |
7 lut 19:14
7 lut 19:14
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| log2 |
| * |
| log22 = |
| | 3 | | 2 | | 5 | |
7 lut 19:15
Varann7: Dzięki Wam bardzo za pomoc!
7 lut 19:17
5-latek: | | 1 | |
log80,5=log232−1= −1* |
| log22= |
| | 3 | |
| | 1 | |
log322= log252= |
| log22= |
| | 5 | |
i pomnoz oba te wyrazenia
| | 1 | |
Wzor logambn =n* |
| logab |
| | m | |
7 lut 19:18
7 lut 19:18
daras: ale można też wrzucić post tutaj i zaraz ci pięciu rozwiąże
7 lut 19:19
Eta:
7 lut 19:40
Dkzkans: 24 +2
5 lis 20:06
Eta:
@Dkzkans
Nie masz co robić ? idź umyj nogi
Jeszcze jeden taki wpis .......... i dostaniesz bana
5 lis 20:12
eta_nie_bądź_taka_straszna: Proszę
5 lis 20:15
Alex: Jak obliczyć log 2=m ?
25 gru 22:34
Qulka: a jak brzmi całe zadanie?
25 gru 22:37
Alex: Chodzi tutaj o obliczenie m, polecenie to po prostu oblicz
25 gru 22:39
5-latek: m≈0,301
25 gru 22:40
Alex: Dziękuję
25 gru 22:41