całka
gość: mam taką całke ∫x
3(x
2−1)
7dx=
| | 1 | |
rozwiązuje do takiego momentu |
| ∫t(t−1)7dt i nie wiem jak rozłożyć na części |
| | 2 | |
6 lut 12:50
john2: coś chyba niezbyt,
podstawienie t = x2 − 1 zrób
6 lut 12:59
gość: tylko że wtedy x3 mi zostaje
6 lut 13:03
J:
x3 rozbijasz: x*x2
6 lut 13:04
gość: no tak tylko,że jak podstawie t=x2−1 to jak za samo x2 podstawić t?
6 lut 13:06
J:
x2 = t + 1
6 lut 13:08
6 lut 13:11
gość: | | 1 | |
jak rozłożyć |
| ∫(t+1)t7dt |
| | 2 | |
6 lut 13:40
6 lut 13:43