matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
gość:
1
Jak rozwiązać taką całke ∫x
3
e
−x
2
dx ? Rozwiązuje tak ∫x*x
2
dx=
e
x
2
dt
t=x
2
=xdx
2
1
dt
1
1
=∫t
=
∫t
dt
e
t
2
2
e
t
Nie wiem czy dobrze, a jak dobrze to jak dalej to rozwiązać?
6 lut 11:12
Eve:
przez części
6 lut 11:18
gość:
co wziąść za f(x) a co za g'(x)?
6 lut 11:24
Eve:
f=t g'=e
−t
6 lut 11:25
gość:
czyli f'=1 a g=e
−t
?
6 lut 11:42
J:
1
podstawienie: t = −x
2
dt = −2xdx , −
dt = xdx , x
2
= − t
2
1
... =
∫te
t
dt
2
6 lut 11:51