Parzystosc /nieparzystosc funkcji
5-latek: Zadanie :
Udowodnij ze iloczyn funkcji f i g tzn funkcja h(x) =f(x)*g(x) jest
a) funkcja parzysta gdy obie funkcje fi g sa parzyste lub obie sa nieparzyste
b) funkcja nieparzysta gdy jedna z nich jest nieparzysta a druga parzysta
a) h(−x)=f(−x)*g(−x)=h(x) lub h(−x)=−f(x)*−g(x)=h(x)
b) −h(x)= −f(x)*g(−x)=h(x)
A moze inny potrzebny jest zapis
6 lut 11:55
Godzio:
Jest ok, tylko formalnie jeszcze jedno przejście.
h(−x) = f(−x)g(−x) = f(x)g(x) = h(x)
h(−x) = f(−x)g(−x) = −f(x) * (−g(x)) = f(x)g(x) = h(x)
h(−x) = f(−x)g(−x) = −f(x) * g(x) = − h(x)
(w b) nie wykazałeś nieparzystości)
6 lut 12:00
5-latek: Czesc

zaraz sprobuje to zrobic
−h(x)= −f(x)*g(−x)=−f(x)*g(x)=h(x)
czy teraz bedzie dobrze ?
6 lut 12:06
Godzio:
Dalej nie, co to jest funkcja nieparzysta

?
6 lut 12:07
5-latek: To w takim razie nie wiem
Funkcja nieparzysta f(−x)=−f(x)
6 lut 12:10
6 lut 12:11
Godzio:
No właśnie, a gdzie Ci minus zniknął

?
6 lut 12:12
Godzio:
Co do tamtego h(x) = (g o f)(x)
h(−x) = (g o f)(−x) = g(f(−x)) = g(f(x)) = (g o f)(x) = h(x)
6 lut 12:14
5-latek: To bedzie
−h(x)=−f(x)*g(−x)=−f(x)*g(x)=h(−x)
6 lut 12:15
Godzio:
Dalej nie ma formalizmu! Zobacz jak ja to zapisałem o 12:00, ostatnia linijka obliczeń.
6 lut 12:17
5-latek: dziekuje Ci
6 lut 12:18
Godzio:
Jeśli koniecznie chcesz od −h(x) zacząć to tak:
− h(x) = − f(x)g(x) = f(−x) * g(−x) = h(−x)
6 lut 12:18
5-latek: zapisales to tak h(−x)= f(−x)*g(−x)=−f(x)*g(−x)=−h(x)
wiec to bedzie tak . najpierw piszsemy skoro iloczyn h(−x) to bedzie f(−x)i g(−x) ale
przyjmujemy np z e f jejest nieparzysta to z ewzoru na funkcje nieparzysta bedzie −f(x) a
g bedzie funkcja parzysta to bedzie g(x) wiec iloczyn ten bedzie rowny −h(x)
6 lut 12:27
5-latek: Tak zrozumialem
Jeszcze raz dziekuje
6 lut 12:28