jak wyznaczyć równanie osi symetrii trójkąta?
Wiola: Uzasadnij, że trójkąt o wierzchołkach A(0,3), B(4,1) i C(6,5) jest trójkątem równoramiennym.
Wyznacz równanie osi symetrii tero trójkąta.
* proszę o wytłumaczenie, zwłaszcza to, jak sie wyznacza równanie osi symetrii
5 lut 19:44
5 lut 19:47
Wiola: No tak ale nie rozumiem w momencie kiedy trzeba wyzbaczyc wspolczynnik kierunkowy prostej DB.
Prosze mi wytłmaczyć. : 3
5 lut 20:12
Eve: | | 1 | |
ona jest prostopadła do podstawy, czyli aDB=− |
| a |
| | 2 | |
5 lut 20:13
Wiola: : (
5 lut 20:14
Wiola: A skąd −1/2 ?
5 lut 20:18
5 lut 20:19
Wiola: Oki dzięki mam współczynniki obu prostych, co dalej? o rownanie to jest jakiś wzór?
5 lut 20:33
Eve: B∊ osi symetrii, więc podstaw jego współrzędne i obliczysz b w równaniu y=aDB+b
5 lut 20:35
Wiola: Wyszło mi : y= 3x−5
To tyle?
5 lut 20:42
Ruka: Tak ma być

?
5 lut 20:56
Ruka: Proszem mi powiedzieć
5 lut 20:56
5-latek: | | 1 | |
jesli wspolczynnik kierunkowy a prostej DB =− |
| to jakim cudem wyszlo Ci rownanie tej |
| | 2 | |
prostej y=3x−5?
Masz punkt B(4,1) wiec x
0=4 i y
0=1
Rownanie prostej o danym wspolczynniku kierunkowym a i przechodzacym przez jeden punkt jest
takie y=a(x−x
0)+y
0
| | 1 | |
a=− |
| masz wszystkie dane podsatwiaj i licz |
| | 2 | |
5 lut 21:05
Wiola: A wspolczynnk kierunkowy a AC ? Ile ma wyjsc?
5 lut 21:25
Wiola: Bo mi z tego wzoru na wspolczynnik wychodzi 1/3
5 lut 21:25
Qulka:

DB to y=−3x +13
5 lut 21:28
Qulka: Wiola współczynnik dla prostej AC jest 1/3
5 lut 21:30
Wiola: Ok jaka ma być do tego odpowiedź końcowa? ; )
5 lut 21:36
Qulka: oś symetrii ma równanie y=−3x +13
5 lut 21:37
Wiola: Wiec wspolczynnik prostej bd bedzie wynosił −3?
5 lut 21:38
Qulka: to ta zielona kreska na rysunku
i wykaż że odcinek AB ma tę samą długość co BC = 2√5
5 lut 21:38
Wiola: Ok dziękuje
5 lut 21:38
Qulka: tak
5 lut 21:38
Wiola: <3
5 lut 21:38