TEST XII
Blue: Mógłby ktoś sprawdzić mi te zadania na dowodzenie?
| | 2 | | 3 | |
zad. 11 Udowodnij, że jeśli A i B są takimi zdarzeniami, że P(A) = |
| i P(B) = |
| , to |
| | 3 | | 5 | |
http://i58.tinypic.com/2ppdde1.jpg
zad. 12 Wykaż, że suma kwadratów długości przekątnych równoległoboku jest równa sumie kwadratów
długości jego czterech boków.
http://i58.tinypic.com/t0p9xh.jpg
| | 1 | | 1 | | 1 | |
zad. 16 Wykaż, że liczby |
| , |
| , |
| tworzą w podanej |
| | log32 | | log62 | | log122 | |
kolejności ciąg arytmetyczny.
http://i60.tinypic.com/6zxydc.jpg
i teraz jak zrobić to zadanie

b) Wyraź sumę 10 początkowych wyrazów tego ciągu w zależności od drugiego wyrazu.

5 lut 16:41
Mila:
11)
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B)≤1⇔
Dopisać:
| | P(A∩B) | | 4 | | 5 | | 4 | |
P(A/B)= |
| ≥ |
| * |
| = |
| |
| | P(B | | 15 | | 3 | | 9 | |
12) Dopisz :
α− kat ostry równoległoboku ( widać na rysunku, ale..)
5 lut 17:03
Mila:
16)
| | 1 | |
a2= |
| =log2(6)=log2(2*3)=log2(2)+log2(3)=1+log2(3) |
| | log6(2) | |
| | 1 | |
a3= |
| =log2(12)=log2(4*3)=2+log2(3) |
| | log12(2) | |
teraz działaj dalej
Wyznacz r
5 lut 17:25
Blue: Kurcze zawsze jakoś nie lubię tych dowodów z prawdopodobieństwa nierównościami rozwiązywać
5 lut 19:07
Blue: Mila, r to już wyznaczyłam, bo było trzeba w podpunkcie a ) , ale jak to zapisać w zależności
od drugiego wyrazu? Bo nie bardzo rozumiem...
a to że to jest ciąg arytmetyczny udowodniłam, tak?
5 lut 19:08
Blue:
5 lut 20:32
Kacper:
5 lut 20:56
Angela: Kacper, powiesz mi czy to 16 dobrze udowodniłam i jak zrobić to b)?

Bo Mila się gdzieś
ulotniła
5 lut 21:08
Blue: Sorry, weszłam z innej przeglądarki

Bo tamta mi się wiesza i nick mi zmieniło
5 lut 21:09
Mila:
16)
Blue, może przeczytaj co napisałam odnośnie zadania 16.
Owszem udowodniłaś, ale porównaj ilość Twoich obliczeń i tego, co napisałam, chyba z tego już
widać r.
Ja u Ciebie nie widzę w linku tej różnicy.
b) Liczysz sumę 10 wyrazów, napisz ile ona wynosi.
5 lut 21:31
Angela: | | 10 | |
Mila, suma wyjdzie |
| + 45. W odpowiedziach mam : S = 10a2 + 35 |
| | log32 | |
5 lut 21:59
Mila:
I
Jaką masz różnicę?
5 lut 22:00
Blue: | | 1 | |
1...Ok, już rozumiem  10*( |
| +1) +35 = 10a2 + 35 |
| | log32 | |
5 lut 22:08
5 lut 22:08
Mila:
r=1
a
1=a
2−1
a
10=a
2+8*1
S
10=(2a
2+7)*5=10a
2+35
5 lut 22:11
Blue: No w sumie tak też można
5 lut 22:12
5 lut 22:13