matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąt opisany na trójkącie
bella:
Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie równoramiennym o podstawie długości 8 cm, wiedząc, że: a) ramię trójkąta ma długość 4
√
5
cm,
3
b) sinus kąta przy podstawie trójkąta jest równy
.
5
5 lut 15:53
5-latek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/541.html
5 lut 16:08
Mila:
a) W ΔCDB: h
2
=(4
√
5
)
2
−4
2
h
2
=16*5−16=64 h=8
8
sinβ=
4
√
5
W ΔABC z tw. sinusów:
b
=2R⇔
sinβ
4
√
5
4
√
5
*
=2R⇔R=5
8
II sposób
1
P
Δ
=
*8*8=32
2
a*b
2
P
Δ
=
4R
8*(4
√
5
)
2
=32
4R
⇔R=5
3
b) sinβ=
, β− kąt ostry
5
4
cosβ=
√
1−(3/5)
2
=
5
4
cosβ=
b
oblicz b i skorzystaj z tw. sinusów
5 lut 16:09
.:
17 maj 20:25