m
Hugo: Napisz wzor taylora dla f(x) pierw z x w pktcie x0=1
z R4
Pomocyegzamin
5 lut 14:33
kyrtap: Hugo pisze egzamin?
5 lut 14:36
Hugo: Pomocy
5 lut 14:44
Hugo: ∫1/(edox −1) dx
5 lut 14:47
Hugo: Limx−>oo (x−lnx)
5 lut 14:48
5 lut 14:55
Saris: f(x)=
√x
x
0=1
∃c∊[x
0; x]
f(1)=1
f'(1)=1/2
f''(1)=−1/4
f
3(1)=3/8
| | f'(x0) | | f''(x0) | | f3(x0) | |
f(x)=f(x0)+ |
| *(x−x0)+ |
| *(x−x0)2 |
| *(x−x0)3+R4 |
| | 1! | | 2! | | 3! | |
Podstaw, tylko pochodne w x
0=1 i w samym punkcie.
5 lut 14:57
bezendu:
Na szybciora masz Hugo
| dx | | 1−ex+ex | | 1−ex | | ex | |
| = |
| = |
| + |
| |
| ex−1 | | ex−1 | | ex−1 | | ex−1 | |
5 lut 14:59
Dziadek Mróz:
| | 1 | | 1 − ex + ex | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ... |
| | ex − 1 | | ex − 1 | |
| | ex | |
limx→∞(x − ln(x)) = limx→∞(ln(ex) − ln(x)) = limx→∞(ln( |
| )) = |
| | x | |
| | ex | |
= Hospital = limx→∞( |
| ) = limx→∞(ex) = ∞ |
| | 1 | |
5 lut 15:01
bezendu:
Dziadek to samo napisałem

Hugo masz wynik tej całki
ln(ex−1)+C
5 lut 15:03
Eve: Hugo zda, tylko jak widzę nie wierzy we własne siły
5 lut 15:06
Saris: Jeśli miałeś napisać tylko wzór do R4⇔czwarta pochodna w reszcie to tak to bedzie wygladac, to
rozwiniecie taylora
5 lut 15:06
Saris: Łatwe te zadania, myśleć trzeźwo i się nie strachać. Ja się pospinałem i teraz muszę drugi
termin we wtorek pisać

.
5 lut 15:07
Saris: f4(c)* tam ma być
5 lut 15:08
bezendu:
No i Hugo zda, a w nagrodę postawi każdemu piwo
5 lut 15:10
Saris: Nie wiem czy możesz stosować H do granicy z samego logarytmu, a wlasciwie do tego co jest w
srodku nawet jesli to iloraz ∞/∞, bo dalej jedna funkcja i nie ma podziału f(x)/g(x).
5 lut 15:13
Eve: 
Hugo sie na mnie obraził, bo musiałam trochę w realu pożyć i mnie nie było
5 lut 15:14
bezendu:
Eva Hugo kupi Ci szampana i bukiet róż
5 lut 15:17
Eve: a blisko ma
5 lut 15:19
bezendu:
Może jakieś kino nawet
5 lut 15:19
Saris:
| | lnx | | | |
lim |
| = H [∞/∞] = lim |
| =lim −x = −∞ |
| | x | | | |
Tak bym to dla bezpieczeństwa zapisał.
5 lut 15:21
Eve: co z ta granicą?
5 lut 15:25
Eve: machnełam się po drugim ułamku, ale też o tym pomyslałam
5 lut 15:26
razor: oba sposoby dobre
5 lut 15:27
Eve: a teraz zajrzy tu egzaminator i Hugo dostanie po głowie

thu, thu thu, przez lewe ramię
5 lut 15:29
kyrtap: widzę że każdy pomaga ja musiałem rozwiązania wysyłać koledze ^^
5 lut 15:31
Eve: jak mogłeś
5 lut 15:43
Dziadek Mróz:
Hospitalem granicę zrobić mogłeś
5 lut 15:46
5 lut 15:54
Eve: czyli wszystko gra
5 lut 15:56
Hugo: Dziękuje każdemu

za pomoc przed i w czasie egzaminu
5 lut 16:49
Hugo: 1. Limesy
| | n+2 | |
lim x−> oo ( |
| )2n+1 i tu tak zrobilem ze wziąlem w kóleczka |
| | n−1 | |
porozbijałem na potęgi 2n i 1 , w obydwuch 'n' w mianowniku i liczniku byly takie same wiec
wpisalem odp = 1
dobrze

b) Lim x−>0 2
1/x2 //// dwa do potęgi 1 przez x
2 , więc u góry wychodzi nieskonczonosc
a dwa do nieskonczonosci daje nieskonczonosc

dobrze

c) lim n−>+ oo (x−lnx) to spisalem

z forum od
Dziadek Mróz 
ale nie w pełni nie
które pośrednie opuszczalem bo brakowalo czasu
2) Wzór Taylora, dziękuję ci
Saris przepisalem wszystko ale nie zdążyłem podstawić, nie
wiem ile mi ujmie pktów

3) całki
| | 1 | |
a) |
| i tu przepisalem  dziękuję |
| | ex−1 | |
b) ∫arcsinx dx , dałem przez części u = arcsinx i v' =1 mysle ze dobrze

c) ∫x
√x2+4 dx i tu zrobilem przez podstawienie t = x
2 + 4 , dt = 2x dx i prosto bylo

dobrze?
4) extreme zjebałem −,−
| | 2 | |
f(x) = 2x −3x do potęgi |
| wyszedl mi x = pierwiastek 3 stopnia z 1/16 ale inni mówią ze |
| | 3 | |
jeden im wyszedl

y = 2x − 3x
2/3
y'= 2 − 3 * 2/3 * x do − 1/3
y' = 2 − 2 * x do − 1/3
2x
3 = 2

i teraz chyba wychodzi podnioslem dwójkę do
3 −,−
5 lut 16:59
Hugo: Jak ocenicie? Raczej zdane?
P(zdania) = ?
5 lut 17:00
Eve: 4 zrąbałeś

2(1−x
−1/3)=0
5 lut 17:09
Eve: a chciałam pomóc, to mówiłeś, że łatwizna

ale reszta dobrze, zdane
5 lut 17:10
Saris: 1 a/b źle
a) od razu widać, że będzie coś z e do jakiejś potęgi.
b) 1∞ to symbol nieoznaczony, więc trzebabyło sobie jakoś na logarytm to zamienić albo
uzasadnić, znaczy wynik dobry, ale nie wiem czy to ktoś uzna.
5 lut 17:15
Hugo: 
serio reszta dobrze?
Taylora nie dokonczylem , i wgl gdzies sie moglem machnąć. Wgl takie stres był , stał nade mną
5 min umoczyłem całą kartkę pod kartką świecił mi telefon.
Jeżeli to rzeczywisce/pesymistyczne odczucia a nie pocieszenie do dziękuję : )) mam nadzeje ze
zdam
5 lut 17:15
Hugo: Saris czyli raczej nie zdalem? szczerze
5 lut 17:16
Hugo: Bo wyniki dostajemy zwykle przed kolejnym terminem dzien wstecz
5 lut 17:16
Saris: Nie no 50% może się uda zdobyć, szkoda, że nie dokończyłeś Taylora, bo jeśli to tylko miałeś
rozwinąć i nic nie liczyć tam to bardzo proste zadanko. Nawet nie trzeba było tego upraszczać.
1. c masz ok, b może uznają
2. no to tez masz coś
3. wszystkie pewnie dobrze
4. zle, ale policzyles pochodna wiec cos jest.
5 lut 17:19
bezendu:
Ale Ty Hugo płaczesz jak baba jakaś...
5 lut 17:21
Pomocy: Podaj przykład funkcji nieciągłej, która jest lewostronnie ciągła. Odpowiedź uzasadnij
POOOOOMOCY!
5 lut 17:21
Eve: kurcze, czemu nie mozna liczyć takich granic jak w a) tym prostym sposobem?
5 lut 17:22
Saris: Kakim prostym?
5 lut 17:24
Eve: powyłączać n przed naiwasy
5 lut 17:28
Eve: wtedy mi wyszło 1n*1
5 lut 17:29
Hugo: w tym n/n?
| n+2 | |
| 2n = 1 oo bo n−> oo |
| n−1 | |
| n+2 | |
| 1 = 11 = 1 (wyciągłem enea przed nawias jakby) |
| n−1 | |
no ale podobno źle : <
5 lut 17:31
Hugo: EVE TAK MAM

i napisalem ze to sie 1 równa
5 lut 17:32
Marcin: Hugo mistrzu

Jakiś protip jeżeli chodzi o ściąganie?
5 lut 17:35
Saris: Rozpisze to.
5 lut 17:40
Hugo: ja sie stresuje jak sciagam −,−
5 lut 17:42
Hugo: jutro chemia 22 stron do wkucia
5 lut 17:42
Hugo: I jest tylko a,b,c,d wiec P(A) = 25 %
5 lut 17:43
Saris: | | n+2 | | n−1 | | 2 | |
lim ( |
| )2n+1=lim ( |
| + |
| )2n+1= |
| | n−1 | | n−1 | | n−1 | |
| | 1 | | n−1 | | 4n+2 | | 4n+2 | |
lim [(1+ |
| ) do |
| ] do |
| =e do |
| =e4 |
| | | | 2 | | n−1 | | n−1 | |
Tak to widzę.
5 lut 17:45
Hugo: czyli zero
5 lut 17:46
Saris: tam jest + 3/(n−1) i wychodzi e6, drobna pomyłka.
5 lut 17:52
Hugo: czyli
1. zero + zero + 1 dobry
2. Troche Taylora ~
2. 1, 1, 1 za całki
3. Zpsuta extrema 0
Jeżeli wszystko za 1 pkt i za Taylora by coś dał za całki full a za limesy nic to
1,1,1,1, 0,0 ~taylor, 0
4,5/8 :c
5 lut 17:54
Hugo: i tak pewnie nie zdalem
5 lut 17:54
5 lut 17:55
Eve: nie rozumiem dlaczego nasz sposób jest zły, ale kij z tym
5 lut 17:55
Hugo: kij z tym Hugo nie zdał
5 lut 17:56
Marcin: Lepiej być optymistą niż pesymistą
5 lut 17:59
Hugo: dlaczego ?
5 lut 17:59
Hugo: Hugo musi zaliczyc 1 semestr −> ferie −> mało nauki −> nie zjebać −> 2 semestr sesja
5 lut 18:00
kyrtap: no bo tak lepiej być optymistą i się nie załamywać
5 lut 18:01
Eve: 4,5/8 to więcej niż 50%
5 lut 18:01
Hugo: mam wrazenie ze za te calki nie dostane fula po prostu , a co tam u was słychac?
5 lut 18:06
Marcin: Jutro mam egzamin
5 lut 18:09
Hugo: Optymistycznie zdalem Ochrone (i tak mam zdaną), algebre, analize i fizyke a jutro chemie bo
jest abcd

i zotają dwie infy, pesymistycznie mam zdana tylko ochornę

i znow
zapierducha a na wszystko sie nie naucze
5 lut 18:10
Saris: jest zły bo 1∞ to symbol nieoznaczony...
5 lut 18:10
Eve: wiecej wiary w siebie

ZDAŁEŚ I ALGEBRĘ I ANALIZĘ I FIZYKĘ
jutro ZDASZ CHEMIĘ
5 lut 18:11
bezendu:
Hugo.. Nie ogarniałem całek, myślałem, że dupa wyjdzie z drugiego kolosa. Spiąłem się,
poświęciłem weekend i dwie nocki liczyłem całki, zrobiłem 524 całki. Zaliczyłem kolokwium na
max. Jak będziesz tak lamentować to nie zaliczysz, weź się po prostu do nauki i tyle.
5 lut 18:19
asdf: Hej


co to k**** jest?! pomaganie w trakcie egzaminu?! tak sie nie robi...
5 lut 18:20
Saris: studencka solidarność ^^
5 lut 18:30
5 lut 18:36
Hugo: algebre 40%
fizyke 70%
analize 55%
bezendu ale ty masz dar ;c
wgl myszka mi jeździ w prawo tylko ktos wie jak to naprawic?
5 lut 18:43
Eve: przesuń ręką w lewo
5 lut 18:44
bezendu:
Jaki dar ? Wszystko wypracowałem sobie, nie ma łatwo.
5 lut 18:47
Hugo: ale np jak bys humanistyczny umysl pracowal, otrzymal by taki sam efekt jak ty?
5 lut 18:50
bezendu:
Po większej ilości poświęconego czasu, tak.
5 lut 19:01
Hugo: jutro jest nie do zdania tylko czesc pytan to abcd
5 lut 19:04
razor: jest dopiero 19:00 a ty już mówisz że jutro nie zaliczysz?
5 lut 19:06
Hugo: jak bym pisal na forum po 12 to prosze o wsparcie
5 lut 19:39
Eve: kto tu zna się na chemii
5 lut 19:43
Hugo: przydalo by sie forum chemiczne
5 lut 20:03
Hugo: Eve a ty nic z chemi? bo mam do przerobienia
5 lut 20:14
kyrtap: co masz Hugo z chemii pokaż
5 lut 20:18
Eve: ja ?

broń mnie wszystko od chemii
5 lut 20:25
Dziadek Mróz:
Hugo, pewnie masz luz na laserze, powinieneś pogrzebać przy osłonie optycznej lub kilka razy
trzepnąć myszkę
5 lut 20:26
Dziadek Mróz:
Dla Eve proste zadanie z chemii.
W naczyniu znajduje się 200g roztworu 30%, ile trzeba dolać wody aby otrzymać roztwór 15%?
5 lut 20:27
Eve:
200*30=(200+x)*15
5 lut 20:28
asdf: Starsi wykladowcy maja racje − z roku na rok jest coraz gorzej, coraz wiecej kretactwa i
potrzeby skonczenia studiow. Hugo − ode mnie juz nie dostaniesz pomocy, chocby z
programowania...nie lubie pomagac oszustom i leniom, ktorzy nie potrafia sie przylozyc tylko
licza na zbawienie, nie nawidze czegos takiego!
P.S GRATULUJE WSZYSTKIM KTORZY POMAGALI W TRAKCIE EGZAMINU! CHCIALOBY SIE RZEC: DEBILE!
5 lut 20:30
Dziadek Mróz:
Bardzo ładnie Eve
5 lut 20:34
kyrtap: asdf masz gg?
5 lut 20:41
lol: Hugo zmieni nick i po sprawie
5 lut 20:47
asdf: mam, a po co?
5 lut 21:15
Hugo: Dziadek Mróz: co jutro robisz o 12
5 lut 21:19
kyrtap: pytania mam
5 lut 21:20
Eve: asdf chciałam ci powiedzieć, że siedzielismy wczoraj całe popołudnie i pół nocy nad tym,
więc nie nazywaj nikogo leniem, jeśli go nie znasz i nie wiesz czy sie uczył czy nie, nie
pierwszy dzień zarywam swoje sorawy, żeby tu pomóc, więc mnie też nie obrażaj
Poza tym, jesli sytuacja jest sprzyjająca, to każdy kiedyś ściągał, próbował ściągać albo to
kiedyś zrobi, ja tez na studiach zżynałam jak się dało i widać na złe mi nie wyszło
Pozdro, sama pozwalam pisać ściągi, ale u mnie się nie ściągnie
5 lut 21:21
Qulka: Ja umiem chemię jakby co
5 lut 21:21
Hugo: Drogi asdf

Masz racje ze poziom sie obniża, teraz bedzie nowa matura to sie to troche zmieni. Jednak nie
wiem czy zauważyłeś że siedzialem tu na forum ciągle i rozwiązywalem, analizowalem i
poprawialem. Nie prosilem sie o gotowoce lecz pracowalem od rana do nocy.
Algebra/Analiza/Fizyka. I to nie raz lecz przez caly semestr. Brzydze sie ze musze ściągać, ze
to robie ale nie radze sb i to jedyna metoa. Lubie matematyke i informatyke, troche takie
hobby ale pasja sie kończy gdy się ma 5 egzaminów
5 lut 21:22
Hugo: W zasadzie to ja tu sie edukuje od 2−3 lat

Mili / Ety coś nie widuje.
5 lut 21:24
Eve: siedzą ze mna na rysunku
5 lut 21:29
Hugo: chodzisz z Milą i Etą

? znacie sie?
5 lut 21:32
Hugo: pozdrow !
5 lut 21:33
asdf: kyrtap − wejdz na:
http://collabedit.com/qps3v
to podam (jestem do 22)
@Eve
ja nie sciagam, nie sciagalem i nie bede sciagac, zawsze bede tempic wszystkich co sciagaja, bo
po prostu sa leniami. Zrozumialbym jakis psychologie na studiach inzynierskich (przymknalbym
oko), ale Z MATEMATYKI?! Pomaganie przy sciaganiu to gorsze niz sciaganie...zadna wymowka, ze
ktos sie uczyl 2, 3, 4 dni...semestr nie trwa, ani tydzien, ani dwa, tylko 15 tygodni. Ja
pracuje i studiuje i jakos sobie radze − nie jest latwo i nie pisze zadnych wymowek.
5 lut 21:35
5 lut 21:40
asdf: yhm, ktoremu informatykowi przyda sie logiczne myslenie?
5 lut 21:42
Eve: nie o logice mowa, wirz mi można być super informatykiem i kiepskim matematykiem i w ogóle nie
potrafic rozwiązać ani jednej całki, nawet nie wiedzieć o wzorze Taylora i szeregu McLarena
5 lut 21:51
Saris: Majca przyjacielem informatyka

.
Prawda jest taka jednak, że 1/2 materiału nie wykorzystasz po I roku, a po 10 latach już nic
nie będziesz pamiętał jak będziesz siedział typowo w zawodzie. No chyba, że jakieś innowacyjne
algorytmy, ale to już trzeba być koksem i z majcy i z informatyki.
Także według mnie jeśli komuś bardzo zależy na takich studiach, a nie daję sobie rady z takimi
przedmiotami, które służą (akurat na tym kierunku) głównie na odsiew, warto pomóc.
5 lut 22:14
asdf: @Eve, na prawde? No patrz − nie wiedzialem...jednak jesli ktos chce miec inzyniera to musi
umiec takie rzeczy...
5 lut 22:36
Eve: no patrz, a ja wiem, że nie musi i mam w domu przykład
5 lut 22:42
asdf: ja nie powiezdialem, ze nei musi...ale jak juz ktos studiuje to niech studiuje, a nie sciaga.
5 lut 22:59
Eve: mam odmienne zdanie co do słowa studiowac, ale to nie dyskusja na forum a raczej na szczeblu
ministerialnym, także skończę temat
5 lut 23:01
asdf: po 2) zalezy jaki informatyk i w jakiej branzy pracuje

Ja, np. w pracy caly caly czas mam
matme i logiczne myslenie...a liczenie zlozonosci algorytmu to sama matma, tu sie nie pisze
opracowan...
5 lut 23:02
asdf: mi tez juz sie nie chce drazyc tego tematu
5 lut 23:03
Eve: ja jeszcze w kwestii tych szeregów potęgowych, czy ktoś może sprawdzić czy dobrze to zrobiłam?
| | n+2 | | n−1+3 | | 3 | |
( |
| )2n−1=( |
| )2n−1=(1+ |
| )n−1+n= |
| | n−1 | | n−1 | | n−1 | |
| | 3 | | 3 | |
(1+ |
| )n−1*(1+ |
| )n= |
| | n−1 | | n−1 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
[(1+ |
| )n−1/3]3*(1+ |
| )n=e3*(1+ |
| )n |
| | n−1 | | n−1 | | n−1 | |
6 lut 15:02
razor: niedokończone
| | n+2 | | 3 | | 2n−1 | |
( |
| )2n−1 = [(1+ |
| )n−1] |
| |
| | n−1 | | n−1 | | n−1 | |
| | 3 | | 2n−1 | |
więc lim [(1+ |
| )n−1] |
| = (e3)2 = e6 |
| | n−1 | | n−1 | |
6 lut 15:22
Eve: wiem, nie chciałam dalej robić, jakby to były głupoty, ale do tego momentu moje ok? tak
6 lut 15:35
razor: jest ok ale nie ma potrzeby rozbijać tego na 2 granice
6 lut 15:36
Eve: ok, rozumiem, teraz wiem skąd to e się bierze i że potęgowych nie można robić jak zwykłych

dzięki, se przypomniałam
6 lut 15:41
Hajtowy: Hugo zawiodłeś mnie dziadu jeden

jak mogłeś prosić o pomoc na egzaminie i to z matmy?
6 lut 15:51
Eve: stres go zżarł, wszystko umiał przed egzaminem, słowo harcerki
6 lut 15:55
Hajtowy: "Wyrzuceniem ze studiów grozi studentom za ściąganie na egzaminach lub kolokwiach rektor
Politechniki Rzeszowskiej. Uczelnia zapowiada zdecydowane kroki przeciwko ściąganiu."
6 lut 16:01
Hajtowy: Nikt Święty nie jest

Każdy sobie jakoś przecież musi poradzić i skończyć te głupie studia
6 lut 16:02
Qulka: zwłaszcza że potem warunek w ogłoszeniu o pracę "...umiejętność logicznego myślenia, pomimo
ukończenia studiów wyższych .."
6 lut 16:08