g.: zbadaj, który z szeregów jest zbieżny bezwzględnie,a który zbieżny, ale nie zbieżny
bezwzględnie.
(-1)
n * 5
n
----- = no i tutaj chciałabym policzyć wg twierdzenia Leibniza.
(n+4)
n
te 5
n / (n+4)
n liczę wg kryterium Cauchy'ego i wychodzi mi 5/ n+ 4 tak więc lim = 0
i cały szereg jest zbieżny bezwzględnie.
(-1)
n 1
-------------- = tutaj zrobiłam coś takiego. (-1)
n * -------------------
(
3√nn)
2 (
3√nn)
2
liczę jak w poprzednim przykładzie i mam, że lim=0 tak więc cały szereg jest bezwzględnie
zbieżny.
dobrze? czy może stworzyłam "nową matematykę"?
20 paź 21:06
b.: ,, no i tutaj chciałabym policzyć wg twierdzenia Leibniza.
te 5n / (n+4)n liczę wg kryterium Cauchy'ego i wychodzi mi 5/ n+ 4 tak więc lim = 0
i cały szereg jest zbieżny bezwzględnie.''
czyli jednak nie z tw. L., tylko z kryterium C. -- ale dobrze

w drugim też dobrze, z kryt. C. mamy bezwgledną zbieżność.
20 paź 21:17
g.: uuu, super. jestem z siebie dumna

teraz mam coś trudniejszego....
cos n "pi"
------------ =cos lim n "pi" / n
2 = to będzie coś z tym 1/n. tylko co z tym "pi" .....
n
2
20 paź 21:25
b.: cos n "pi"
------------ =cos lim n "pi" / n
2
n
2
hmm że co?

po lewej stronie jest jakiś ciąg, po prawej granica - ale dlaczego
pomiędzy jest równość

Tutaj kryterium Cauchy'ego nic nie da.
Zbieżność można dostać z kryterium L.,
ale lepiej od razu pokazać bezwgzl. zbieżność z kryterium porównawczego...
20 paź 21:29
g.: no kurczę napisałam tak, żeby było szybciej...

cos n "pi"
------------
n2
to jest ten mój przykład do zrobienia.
piszesz, że od razu pokazać z kryterium porównawczego.... hmmm...
tylko mnie paraliżuje to cholerne "pi" no i ten cosinus.... mam pustkę w głowie.
20 paź 21:34
Marcin: cosnπ/n2 < 1/n2 - zbieżny czyli dany też zbieżny
20 paź 21:38
b.: Nie dawałbym od razu rozwiązań

poprawka:
| cosnπ/n
2 | ≤ 1/n
2
Moduł po lewej jest potrzebny żeby zbieżność wywnioskować:
Np.
-1/n < 1/n
2
szereg ∑1/n
2 jest zbieżny, ale ∑(-1/n) - rozbieżny
20 paź 21:42
b.: A poza tym, jak nietrudno zauważyć,
cos(nπ) = (-1)n
20 paź 21:43
g.: czyli tutaj też ten szereg harmoniczny rzędu alfa się pojawia, tak?
to skąd się wzięła ta jedynka u góry po prawej?
| cosnπ/n2 | ≤ 1/n2
cos(nπ) = (-1)n ( skąd to wiesz?)
20 paź 21:51
b.: to skąd się wzięła ta jedynka u góry po prawej?
| cosnπ/n
2 | ≤ 1/n
2
Hmm która jedynka? ta w liczniku? po prostu |cos x| ≤ 1 dla wszystkich x∈R
cos(nπ) = (-1)
n ( skąd to wiesz?)
wstaw sobie kilka wartości n lub narysuj wykres cos x, to też zobaczysz

(A jeśli chcesz udowodnić, to można np. przez indukcję - ale nie przesadzajmy,
w to można uwierzyć jak się narysuje cos x

)
20 paź 21:55
b.: Tak, tutaj też się szereg harmoniczny (rzędu 2) pojawia - i dlatego z Cauchy'ego
się tu nie da
20 paź 21:56
g.: |cos x| ≤ 1 dla wszystkich x∈R
a jest cos π = 0 , czyli dlatego?
20 paź 22:06
b.: Hmm...
cos 0 = 1
cos π = -1
cos 2π = 1
cos 3π = -1
itd.
20 paź 22:11
g.: a no tak, źle spojrzałam.
i ostatnie....

mam przykład :
sin n π
-----
2
--------------
n
2
sin n π = 0, czyli będzie w liczniku 1/2 / n
2 czyli 1/2 * 1/n
2 czyli zbieżny, bo a =2
?
sin n π
----- 1 1 1
2
-------------- = ----- * ---------- < ------------
n
2 2 n
2 n
2
pewnie jest źle...
20 paź 22:18
b.: ,,sin n π = 0, czyli będzie w liczniku 1/2''
No wiesz, jeśli jest (sin nπ)/2 to będzie 0,
a jeśli jest sin(nπ/2) (i tak pewnie jest), to to nie będzie 0
(tylko na przemian 1,0,-1,0,1,0,....)
jest zbieżny, dokładnie ten sam argument co dla kosinusa:
|sin(nπ)/2| ≤ 1, czyli
|sin(nπ)/2|/n2 ≤ 1/n2
(pamiętaj o modułach!)
20 paź 22:21
g.: kurka wodna.. skąd Ty wiesz, że ten cos n π = 1 a ten sin (nπ/2) to 1,0, -1....
20 paź 22:27
b.: nie przejmuj się, tutaj to jest zupełnie niepotrzebne...
a wiesz, jak wyglądają wykresy funkcji sin i cos?
popatrz np. na wykres funkcji sinus:
426
i na to, jakie wartości przyjmuje w punktach nπ/2,
czyli w punktach π/2, π, 3π/2, 2π, 5π/2, ...
jak widzisz, są to 1, 0, -1, 0, 1, ...
żadna filozofia, naprawdę

ale tutaj wystarczyło wiedzieć, że |sin x| ≤ 1, |cos x|≤1
20 paź 22:33
g.: no patrzyłam na ten wykres, ale szczerze to nic z niego nie rozumiałam.
już mnie oświeciło

czyli w tym przykładzie z cos i sin wyjdzie to samo i te szeregi będą zbieżne
bezwzględnie?
20 paź 22:37
b.: tak jest, zbieżne bezwzględnie
20 paź 22:45
g.: dzięki wielkie! ciężko było ale pomogłeś mi baardzo
20 paź 22:51
b.: proszę bardzo
a teraz idę spać - więc jakby co, może jutro odpowiem - albo ktoś inny
20 paź 22:56
g.: ok dobranoc

chyba poczekam na Ciebie
20 paź 22:58
a: Dlaczego skoro z kryterium Cauchy'ego lim=0 to od razu mozemy wywnioskowac ze szereg jest
bezwzglednie zbiezny?
24 paź 17:59
kk: | | n!*pi | |
sin |
| jak zbadać czy spełnia warunek konieczny zbieżności? jak ta granice policzyć? |
| | 6 | |
3 kwi 17:21