Trójkąt bez wartości kątów
Jan: Witajcie, powie mi ktoś skąd się wzięło w tym zadaniu
217479 to:
3 sin 3α = 4 sin α
3*( 3 sin α − 4 sin
3 α ) = 4 sin α
4 lut 22:33
Jan: Ktoś, coś?
4 lut 22:43
Bogdan:
Nie odpowiadam na pytanie "skąd się wzięło ... ", ale pokazuję tam (
217479)
proste rozwiązanie zadania.
5 lut 00:04
Jan: No to mi Pan pomógł...
5 lut 13:56
razor: sin(3x) = sin(2x+x) = sin2xcosx+sinxcos2x = 2sinxcosxcosx + sinx(cos2x−sin2x) =
2sinxcos2x+sinxcos2x−sin3x = 3sinx(1−sin2x) − sin3x = 3sinx−4sin3x
5 lut 13:58
Jan: Dzięki wielkie
5 lut 14:20