dla jakich calkowitych n liczba
Youra: dla jakich całkowitych n liczba n3−n2+2n−1 jest całkowita?
w tym zadanku doszłam do wyrażenia n2+2n−1 i nie wiem co dalej wykonać...
w drugim tak samo stanęłam na pewnym etapie i ani rusz :c
zad.2: wykaz ze liczba 100n+1+4*10n+1+49 jest kwadratem liczby naturalnej.
doszłam do formy (102)n+1+22*10n+1+2232 jednak nie wydaje mi się że można po
prostu wyjąć pierwiastek z ułamka...
4 lut 16:52
J:
| | 2 | |
zastanów się, kiedy liczba: |
| jest całkowita ...? |
| | n−1 | |
4 lut 16:55
Youra: kiedy się podzieli przez odwrotność dzielnika ale można wtedy skrócić? Bo ktoś mi mówił że jak
jest −/+ w ułamku to nie można skracać.
4 lut 17:02
pigor: ...
1) dla n−1 =±1 v n−1=±2 i licz ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) 100
n+1+4*10
n+1+4= (10
n+1+2)
2 i 9=3
2
to wykaż teraz jeszcze, że 3 | (10
n+1+2) ...
4 lut 17:04
J:
| 2 | |
| jest l. całkowitą tylko dla n = 0,2,3 |
| n−1 | |
4 lut 17:05
Janek191:
| 2 | |
| jest całkowita, gdy n − 1 jest równe: − 2 lub − 1 lub 1 lub 2  |
| n − 1 | |
4 lut 17:06
ICSP: Zad 1
Wystarczy aby n −1 | 2 czyli n = 3 , n = 2 , n = 0 , n = −1
Zad 2
| 100n+1 + 4* 10n+1 + 4 | | (10n + 1 + 2)2 | | 10n + 1 + 2 | |
| = |
| = ( |
| )2 |
| 9 | | 9 | | 3 | |
będzie kwadratem liczby naturalnej jeśli 3 | 10
n + 1 + 4
i to właśnie masz teraz pokazać.
4 lut 17:06
J:
..założyłem ( może niepotrzebnie ),że n∊N...
4 lut 17:09
Youra: ICSP w zad.2 dlaczego tam na koncu jest 4? i moge cokolwiek podstawic pod n i wtedy liczyc?
4 lut 17:27
ICSP: 3 | 10
n + 1 + 2 oczywiście

Masz pokazać, że nie ważne jaką liczbę naturalną n podstawisz to i tak liczba 10
n + 1 + 2
będzie liczbą podzielną przez 3.
4 lut 17:31
ICSP: nieważne*
4 lut 17:32
Youra: ale jak mam to pokazać ? w sensie każda będzie podzielna bo suma dzieli się przez 3 ale nie
umiem tego wyrazić w liczbach :C.
4 lut 17:34
4 lut 17:40
ICSP: Uzasadnienie twojej podzielności (oczywiście jeżeli zamienisz − na + ) kończy się przed
kwantyfikatorem : ∃
4 lut 17:42
Youra: dziękuję bardzo
4 lut 17:49