potega
amator: 10n + 5 jest podzielne przez 15. Z góry dziękuję.
24 sty 12:32
amator: Proszę o nierozwiazywanie tylko naprowadzenie mnie
24 sty 12:39
Kacper:
No jest
24 sty 12:40
Kacper:
Jakie metody znasz? Kongruencje, indukcja, inne?
24 sty 12:41
amator: potrzebuje wytłumaczyć to matematycznie
24 sty 12:41
ICSP: ups ...
24 sty 12:42
ICSP: Skorzystaj z tego, ze
10
n + 5 = 10
n − 10 + 15
24 sty 12:42
amator: Hmm w sumie jestem w I klasie liceum, nie słyszałem o żadnej z tych metod
24 sty 12:42
amator: Dzięki

ja robiłem to tak 10
n−1 * 10 + 5 i nic mi to nie dało
24 sty 12:44
amator: Wyszło mi 10(10(n−1)−1)+ 15 tylko co dalej?
24 sty 12:46
24 sty 12:47
amator: Nie za bardzo wiem jak użyć tutaj tego wzoru
24 sty 12:52
ICSP: 10n−1 − 1n−1
24 sty 12:53
amator: Chyba sie poddam, w życiu nie widziałem takiego wzoru, liceum to chyba był błąd.
24 sty 12:56
ICSP: Możemy też spróbować inaczej

Zadanie pomocnicze :
Udowodnij, że 10
n−1 + 2 jest podzielne przez 3. Dla naturalnego n
24 sty 12:57
amator: To też na podstawie tego wzoru?
24 sty 13:06
ICSP: Nie

Teraz chcę zaproponować rozwiązanie nie wykorzystujące tamtego wzoru.
24 sty 13:07
ICSP: Tylko do tamtego rozwiązania potrzebuje właśnie powyższej podzielności
24 sty 13:08
amator: 2(10n−1*5+1)
24 sty 13:10
amator: Edit: 2(10
n−2 * 5+1), ale nic nie udowodniłem
24 sty 13:12
ICSP: Skorzystaj z cechy podzielności przez 3
24 sty 13:12
Bogdan:
10n + 5
ile wynosi suma cyfr tej liczby i jaka jest jej ostatnia cyfra?
24 sty 13:12
ICSP: Witaj
Bogdan
24 sty 13:14
amator: 6 suma, ostatnia cyfra to 5
24 sty 13:16
ICSP: nie komplikujmy sobie życia

10
n − 1 + 2
i teraz zastosuj cechę podzielności przez 3. Uzasadnienie ma być słowne
24 sty 13:18
amator: czyli wystarczyło wykorzystać cechy podzielnosci?

dziękuję Wam za poświęcony czas
24 sty 13:19
amator: 1+2 =3 liczba dzieli sie przez 3 jesli suma jej cyfr jest podzielna przez 3
24 sty 13:20
ICSP: ale pamiętaj, że to nadal nie jest rozwiązanie twojego zadania
24 sty 13:21
ICSP: ale naprodukuj się troszkę

Niech opis rozwiązania będzie ładny, aby sprawdzający nie musiał się domyślać o co ci chodzi.
24 sty 13:25
amator: Czyli nie wystarczy uzasadnienie slowne? A mogę to zapisać tak:
15|10n + 5 ⇔ 3|10n + 5 ∧5|10n + 5
3|1+5=6 ∧5|5
P. ∧ P. =P.
24 sty 13:31
ICSP: Wystarczy uzasadnienie słowne, ale musi być napisane porządnie.
10n + 5 = 10n + 20 − 15 = 10(10n−1 + 2) − 15
I trzeba pokazać, że 10n−1 + 2 jest podzielne przez 3. Najprościej jest to zrobić słownie,
ale nie w taki sposób :
"1 + 2 = 3 dzieli się przez 3 bo 3 jest podzielne przez 3"
24 sty 13:35
amator: A to co napisałem potem może być?
24 sty 13:37
ICSP: 3|10n + 5 ∧ 5|10n + 5
skąd nagle dostajesz :
3|1 + 5 = 6 ∧ 5 | 5
?
24 sty 13:39
amator: Ponieważ 1 + 5 to suma cyfr, a 5 to odstatnia cyfra tej liczby.
10n to będzie 1 i n zer, a po dodaniu 5 do zera ostatnią cyfrą będzie na pewno 5.
24 sty 13:42
ICSP: Wreszcie zaczynasz opisywać, ale nadal nie jest to taki ładny opis

3 | 10
n−1 + 2
Zauważmy, że 10
n−1 jest liczbą w postaci 100...00 gdzie ilość zer jest równa (n − 1)
Suma cyfr takiej liczby jest zatem równa : 1 + 0 * (n−1) = 1
Suma cyfr liczby 10
n−1 + 2 jest równa 1 + 2 = 3 , ponieważ 3 | 3 to liczba 10
n−1 +2
jest liczbą podzielną przez 3, czyli ∃
k ∊ Z 10
n−1 + 2 = 3k Dalej mamy:
10
n + 5 = −15 + 10(10
n−1 + 2} = −15 + 10 * 3k = −15 + 30k = 15(2k − 1) = 15 k
1
gdzie k
1 = 2k − 1 ∊ Z
24 sty 13:50
amator: Czyli to już koniec zadania?
24 sty 13:52
ICSP: Koniec
24 sty 13:53
amator: Bardzo dziękuję za poświęcony czas. Jeśli mogę sie spytać; duży fragment życia musiał Pan
poświęcic na dojscie to takiej formy matematycznej?
24 sty 13:57
Kacper:
Ja nie wiem po co
ICSP upierasz się przy tym 10
n−1+2?
24 sty 13:58
Kacper:
Ja rozpisze tylko rozwiązanie
Bogdana
10
n − liczba, której suma cyfr wynosi 1
10
n+5 − liczba, której suma cyfr wynosi 6, zatem jest ona podzielna przez 3.
Liczba ta, jest także podzielna przez 5, bo jej ostatnia cyfra to 5.
Skoro liczba jest podzielna przez 3 i przez 5, to wynika z tego, że jest podzielna przez 15.
c.k.d
24 sty 14:00
ICSP: Lubię wykorzystywać mniejsze podzielności w celu udowadniania większych

Zresztą podzielność 3 | 10
n + 2 warto znać
24 sty 14:01
Kacper:
24 sty 14:23