,,,
Lulek1996: dane są proste o równaniach : k: 4x−3y+1=0 oraz l: 12x+5y−1=0. Znajdź współrzędne punktów,
których odległość od każdej z tych prostych wynosi 1.
4 lut 13:36
4 lut 13:39
Bogdan:
| | |4x − 3y + 1| | | |12x + 5y − 1| | |
Trzeba rozwiązać równanie: |
| = |
| |
| | √16 + 9 | | √144 + 25 | |
4 lut 13:41
Lulek1996: ale co z tymi wartościami bezwzględnymi ? jak je usunąć ?
4 lut 13:42
Qulka: nie ..trzeba to rozbić na dwa oddzielne i każde =1
4 lut 13:43
Qulka: podnieść obustronnie do kwadratu..znikną Ci moduły i pierwiastki
4 lut 13:43
Bogdan:
|wyrażenie| = a ⇒ wyrażenie = −a lub wyrażenie = a
4 lut 13:43
rasia: rozpisałem top wszystko i dalej nie wiem co
4x−3y+1=5 lub −5 i 12x+5y−1=13 lub −13
jak to teraz połączyć ?
4 lut 14:23
Qulka: w 4 układy i wyliczyć 4 punkty
4x−3y+1=5
12x+5y−1=13
4 lut 14:26
rasia: a ok
4 lut 14:29
Qulka:
(31/28 , 1/7 ) i (3/14 , 16/7 ) i (−33/28 , 3/7 ) i (−2/7 , −12/7 )
4 lut 14:30