ja
Hugo: Chyba zdalem fize
4 lut 13:25
iza: gratulacje hugo kolataj
4 lut 13:26
Qulka: Hugo brawo
4 lut 13:28
bezendu:
Chyba ?
4 lut 13:36
xyz: a ja jutro mam egzamin z fizyki : D
4 lut 13:36
Draghan: Graty,
Hugo.
4 lut 13:45
iza: a ja mam z matmy
4 lut 14:03
Eve: Hugo gratki
4 lut 14:36
Hugo: 
bijecie brawo a ja mówie ze chyba xd
4 lut 15:02
Hugo: iza
anal iza

dasz rade !
4 lut 15:02
4 lut 15:03
Qulka: jak już Ty jesteś zadowolony to połowa sukcesu

to znaczy, że nie poszedłeś i widząc zadania
stwierdziłeś masakra, a to znaczy że coś nam Ci się do głowy udało wbić
4 lut 15:03
Dziadek Mróz:
@Hugo
termin2: zrobiłbym 1, 3 i 4
termin0: zrobiłbym 3, 4
termin1: zrobiłbym 1, 3, 4
Co do przybliżeń i granic to bym nie umiał, musiałbym wrócić do notatek i przypomnieć sobie.
4 lut 15:06
Dziadek Mróz:
4 lut 15:07
4 lut 15:07
Dziadek Mróz:
FF
4 lut 15:08
Dziadek Mróz:
4 lut 15:08
Hugo: Dziadek Mróz ogromna prośba jest

w Poniedziałek mam po prawke z C++ , to mój priorytet.
4 lut 15:09
Eve: to ci termin 1 zad 4 zapodam:
a) t=1−x2, dt−2xdx
−2∫t1/2dt
4 lut 15:13
Hugo: Eve a ty jak stoisz z infą xd?
4 lut 15:21
Qulka: w nocy mogę policzyć ekstrema

teraz mi się nie chce
4 lut 15:23
Eve: ja nie stoje w ogóle, umiem tylko klikać
4 lut 15:25
Draghan: Poprawkę

Czemu?

W weekend mogę z Tobą posiedzieć nad C++.
4 lut 15:26
Hugo: bede mega wdzieczny , powiem tak... zawalilem potem sie kumulowalo. A potem bylem systematyczny
ale bylo za pozno i za duzo rzeczy na raz
teraz −> potem
Powtórka
1. Asymptoty
2. Extremy
3. granice se odpuszcze xd tam nic nie ma
4, Oszacowanie dawno robilem
5. Cale calki w etrapezie : ))
4 lut 15:41
Saris: Ile piszesz ten egzamin? W porównaniu do mojego to te całeczki i ogólnie zadanka są milusie.
4 lut 15:55
Eve: zad.1.
funkcja ma asymtote pionową x=2
4 lut 15:56
Eve:
| | x2−x−1 | | 2x−1 | |
limx→∞ |
| =limx→∞ |
| =∞ |
| | x−2 | | −2 | |
to samo dla −
∞ → −
∞
brak poziomej
4 lut 16:01
Eve:
| | f(x) | | x2−x−1 | | x3−x2−x | |
limx→∞ |
| =limx→∞ |
| *x=limx→∞ |
| = |
| | x | | x−2 | | x−2 | |
dla x→−
∞ lim=−
∞
ukośnych brak
4 lut 16:07
Eve: poczekam aż ktos potwierdzi czy dobrze
4 lut 16:08
Hugo: eve dziękuje ci ale to jest proste potem jak by co to bede prosić ,pewnie z calkami
4 lut 16:11
Hugo: gorzej z chemą na pt ;x
4 lut 16:11
jakubs: Eve źle.
Będzie ukośna.
4 lut 16:13
jakubs: y=x+1
4 lut 16:16
Eve: faktycznie, źle podzieliłam
4 lut 16:29
jakubs: Jakieś proste te zadanka macie, też bym takie chciał na egzaminie
4 lut 16:33
daras: a co było na tej fizie

bo ostatnio wpadł mi "zestaw pytań" z egzaminu ..było tam nap. co to jest wektor i takie tam
4 lut 16:35
Hugo: nie pamietam xd ale 2 zad podobne na zerówce
to masz b,c,d,a,e a potrzebujesz 47% by zdac
4 lut 16:49
Hugo: w zasadzie:
ochrona zdane
fizyka zdane
analiza jutro ale bedzie easy
algebra 40% ze zdalem
chemia zobaczymy xd
asembler ;−; weekend
c++ weekend
4 lut 17:14
Eve: no to masz po sesyji
4 lut 17:18
Hugo: na razie ino 2/7

zdane
algebra jest prosta bo juz znam system
4 lut 17:30
bezendu:
Niektórzy już dawno mają po sysyji xD
4 lut 17:42
Hugo: sjesta

no nie którzy nie zdali i mają juz dawno po sesji
4 lut 17:43
Eve: ciekawią mnie te przybliżenia, może ktoś coś rzucić?
4 lut 18:41
kyrtap: Eve chodzi Ci o rozwiązanie?
4 lut 18:47
4 lut 18:47
Eve: skąd wiadomo jednak do której pochodnej lliczyć?
z tym cos, policzyłabym do drugiej
4 lut 18:51
kyrtap: to jeżeli 3 składniki są w przybliżeniu to liczysz do 4 pochodnej ^^
4 lut 18:55
kyrtap: a ja do trzeciej
4 lut 18:56
kyrtap: w sensie dwa pochodne i trzecia pochodna będzie z resztą " c"
4 lut 18:56
Hugo: ja tam na etrapezie jade, dobra skoncztem extremy i asyptoty i powiem ze troche pozapominałem
4 lut 19:01
Eve: | | x2 | |
czyli 1− |
| , to liczę trzecią? |
| | 8 | |
4 lut 19:03
kyrtap: nom żeby podstawić do niej " c" która znajduje się w pomiędzy x a 0 ^^
4 lut 19:05
Eve: oki
4 lut 19:07
kyrtap: zaraz wrzucę przykład
4 lut 19:08
4 lut 19:08
4 lut 19:21
Hugo: to chyba nie to

ma ktos cos by sie naucyc taylora?
4 lut 19:24
Eve: zostałam z czymś takim
| | sin(c/2) | |
I |
| x 3I  |
| | 48 | |
4 lut 19:31
kyrtap: musisz teraz oszacować to zaczynając od
|c| < 0.2
4 lut 19:34
teusz: Hugo, a co studiujesz?
4 lut 19:42
Eve: wychodzą mi gupie−gupoty
4 lut 19:59
Hugo: Informatyke , robie dziś całki jutro postaram sie to przyblizenie egzamin o 14... myslalem ze
jest tego mniej mam cale calki nie oznaczone przerobić
4 lut 20:07
Hugo: musze to zdać −,− bo potem sie nawarstwi w przyszlym tyg
4 lut 20:07
Eve: pisałam: MYŚLENIE POZYTYWNE
4 lut 20:09
Hugo: a potem bedzie (pisalas) ze pozaluje jak nie zdam

?
4 lut 20:18
Eve: bo tak będzie

a jeszcze do tego dołóż naukę
4 lut 20:19
Hugo: A jutro Eve będziesz tu rano −> 14?
4 lut 20:20
kyrtap: Eve jak z fizyką ^^?
4 lut 20:20
Hugo: Wgl to takie mylne, Eve wydaje się że Ewelinka a tu Ania
4 lut 20:21
Eve: ani jedno, ani drugie, będę rano
dawaj coś na tę fizyke, może ogarnę
4 lut 20:23
Eve: i
Hugo angielskiego sie nie uczył
4 lut 20:24
kyrtap: ale nie chcę pokazywać tych zadań na forum
4 lut 20:32
Eve: matko, dawaj skypa
4 lut 20:33
kyrtap: a gg masz?
4 lut 20:34
Eve: miałam, musiałabym instalować
4 lut 20:35
kyrtap: szybko się instaluje
4 lut 20:35
Eve: zaczekaj
4 lut 20:36
kyrtap: dobrze
4 lut 20:37
Eve: nie pamiętam hasła
4 lut 20:48
kyrtap: to załóż nowe konto Eve
4 lut 20:48
Eve: 52840570
4 lut 20:55
Saris: czemu nie chcesz pokazywać

?
4 lut 20:59
Hugo: Całka dla relaxu
(arccos2x) kto ma ochote sie zrelaxować na 4 strony?
4 lut 21:00
Hugo: ble !
(arccosx)2 **
4 lut 21:00
Hugo: Eve bedziesz na IEM w Marcu xd?
4 lut 21:01
Eve: Saris wolę pozostać anonimowa
4 lut 21:03
Ada: Hmm...
x = cost
dx = −sint dt
arccosx = arccos(cost) = t
I = −∫t2sint dt
Hmm.. tylko to zakłada, że x∊[−1,1]
4 lut 21:08
Eve: kyrtap mam konto, gdzie ty?
4 lut 21:13
Dziadek Mróz: Zamiast GG używajcie GGLite, ale projekt umarł, instalki można znaleźć w necie.
4 lut 21:27
Eve: a ja mam podejrzenie, że kyrtap i Hugo to ta sama osoba
4 lut 21:31
Saris: ja mówiłem o zadaniach ^^.
4 lut 21:38
Eve: aha
4 lut 21:40
kyrtap: jesteś?
4 lut 21:47
Eve: dawno
4 lut 21:48
Hugo: @Ada
I − popęd ; ((((((((((((?
4 lut 22:16
Hugo: Hugo:
asymptoty
extremy
calki postaw−części
wymierne
pierwiastki
jutro przyblizenie
4 lut 22:18
Hugo: w zasadzie teraz wymerne
4 lut 22:18
Hugo:
4 lut 22:21
Hugo: 
!
4 lut 22:21
bezendu:
Eva zapewniam Cię, że Hugo i kyrtap to dwie inne osoby
4 lut 22:29
Ada: hmm

Jaki głupi błąd zrobiłam? Nie chce mi się szukać, bo w zasadzie pilnie uczę się cząstek
4 lut 22:34
Eve: juz wiem
4 lut 22:34
Hugo: Hugo to ten ładny
4 lut 23:35
Eve:
4 lut 23:39
Draghan: ...a
kyrtap to ten przystojny...?
4 lut 23:43
Eve: królowie forum
4 lut 23:46
Qulka: dla mnie ilość Hugo w temacie i tak przekracza normy
4 lut 23:49
Qulka: znów się zrobiło długo i nie wiem co mam czytać
4 lut 23:50
Eve: pomocy Qulko
4 lut 23:50
Eve:
Napisać równanie Newtona dla punktu materialnego o masie 2m poruszającego się pod wpływem dwóch
sił. Pierwsza ma wartość 3 , zwrot przeciwny do zwrot osi y, druga ma postać F = sin(t) i^
4 lut 23:51
kyrtap: w Qulce nadzieja
4 lut 23:53
Ada: Masz tam w zasadzie trzy równania Newtona, osobne dla każdej współrzędnej.
Bo F = sint i, gdzie i jest wersorem osi x
F1 = (0,−3,0)
F2 = (sint,0,0)
4 lut 23:57
kyrtap: i tyle?
4 lut 23:59
kyrtap: to są te równania?
5 lut 00:00
Ada: Jeżeli i jest wersorem osi x, to tak. Co więcej można wymyślić?
5 lut 00:00
Qulka: zrobię najpierw dzielenie obok potem będę myśleć tu
5 lut 00:01
kyrtap: ok, myślałem że coś trzeba więcej zrobić z tymi siłami
5 lut 00:02
Eve: dzięki
5 lut 00:04
Ada: Spoko. Mechanika klasyczna jest kochana
5 lut 00:06
kyrtap: nie dla mnie
5 lut 00:09
kyrtap: Ada jesteś mocna z mechaniki?
5 lut 00:22
Hugo: Ja wspominam NOCE MATURZYSTÓW

dobrze
gadalismy o krzeslach z IKEI i wgl
5 lut 00:23
kyrtap: A kto jest wymyślił ?
5 lut 00:24
kyrtap: je*
5 lut 00:24
Ada: Zależy co. Mechanikę klasyczną miałam 2 lata temu na studiach

Jeśli chodzi o belki i naprężenia to średnio, musiałabym szukać wzorków, itp.
5 lut 00:24
kyrtap: chodzi mi o kinematykę
5 lut 00:27
kyrtap: jeszcze teraz chciałbym rozwiązać pewien test
5 lut 00:34
kyrtap: w sumie bardziej chodzi na zrozumieniu zadań
5 lut 00:35
Ada: To możesz zarzucić zadaniem. Ale gg nie mam i zakładać jakoś nie mam czasu i w związku z
ostatnim jak zadanie będzie długie to tylko mogę podpowiedzieć, co i jak.
Niestety też mam sesję
5 lut 00:36
Qulka: wkleić i zobaczymy

nie ma co dywagować w ciemno
5 lut 00:36
Hugo: Ada gdzie studiujesz
5 lut 00:37
Qulka: to tylko ja już po sesji

(ooooooooo)
5 lut 00:38
Ada: agh

Aj, jak to tak
5 lut 00:41
Qulka: zaoczni górą
5 lut 00:42
kyrtap: Na punkty materialne P1, P2 działają, odpowiednio siły F
1 = [1,−2,1] oraz F
2 = ai + bj + ck.
Środek masy układu porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym. Wówczas stałe a mogą
wynosić na przykład, a = ....., b=........, c=......
5 lut 00:45
Hugo: jaki wydzial/kierunek

5 lut 00:45
Qulka: matematyka w informatyce
5 lut 00:45
Hugo: te calki są easy

względnie na examinie
5 lut 00:51
Hugo: jutro oszacowanie

mam nadzieje ze ktos rano bedzie
5 lut 00:51
Ada:

Jeżeli środek masy porusza się ruchem jednostajnym to znaczy, że siły działające na środek masy
się zerują.
Jeśli dobrze rozumuję, to te siły wynikają z oddziaływań mas tych dwóch ciał.
5 lut 00:52
Hugo: Ada zdradzisz kierunek

?
5 lut 00:54
kyrtap: czyli jeśli byłby ruch jednostajny to wektor musiałby być przeciwny tak? aby była siła
wypadkowa równa 0?
5 lut 00:55
Hugo: mialem podobne dziś na egzaminie pytanie ~.~
5 lut 00:55
Ada: Tak. Wynika to z drugiej zasady Newtona. Oczywiście o ile jest to układ izolowany (Czyli punkty
oddziałują same ze sobą za pomocą masy, nie wkradają się inne śmieszne zjawiska). Wtedy wiesz,
że kierunki tych sił muszą być skierowane do środka masy na linii łączącej te trzy punkty:
P1, P2, środek masy.
5 lut 00:58
Ada: Hugo czy to naprawdę tak trudno zgadnąć
5 lut 00:59
kyrtap: dobra lecz tutaj porusza się ruchem jednostajnie przyśpieszonym?
5 lut 01:01
kyrtap: tak samo jak w ruchu jednostajnym będzie? chyba nie?
5 lut 01:03
Ada: aj, faktycznie nie doczytałam.
| | dF | |
Jeżeli ruch jest jednostajnie przyśpieszony to |
| = 0, czyli siła jest stałą, nie |
| | dt | |
zależy od czasu.
5 lut 01:05
Ada: Dowolną stałą wartość.
5 lut 01:05
kyrtap: Czyli siła wypadkowa równa jest 0 ?
5 lut 01:06
kyrtap: nie czaję tego
5 lut 01:07
Marcin:
5 lut 01:07
kyrtap: Czemu napisałaś Ada że pochodna siły jest równa 0 ?
5 lut 01:09
Ada: Nie, pochodna siły wypadkowej jest zerem. Zmiana prędkości = zmiana siły.
Niezmienna prędkość = niezmienna siła.
Więc zmiana siły w czasie musi się równać zero => pochodna siły w czasie jest zerem.
5 lut 01:11
bezendu:
Ada masz może gadu ? Mam do Ciebie kilka pytań jako do studentki fizyki technicznej ?
5 lut 01:13
kyrtap: ale skoro ruch jednostajnie przyśpieszony to ta prędkość zmienia się bo wzrasta jednostajnie
5 lut 01:14
kyrtap: nie zabierajcie mi Ady teraz
5 lut 01:14
Ada: Prędkość, nie siła.
| | dv | |
F = m |
| siła jest pochodną prędkości po czasie  |
| | dt | |
v = At+B − wzrasta jednostajnie − liniowo
czyli F = Am
| | dF | |
nie zależy od czasu, czyli |
| = 0 |
| | dt | |
5 lut 01:17
Ada: Nie mam gg
5 lut 01:17
bezendu:
email ?
5 lut 01:18
Eta:
Ooo
Huguś .... chyba zda
5 lut 01:19
kyrtap: czyli co wektor siły wypadkowej ma się równać 0 czyli współczynniki a,b ,c powinny się równań
a = −1, b = 2, c = −1
5 lut 01:20
Qulka: Eta witaj
5 lut 01:20
kyrtap: ale ja nie zdam −.−
5 lut 01:20
Eta:
Znam różne "kulki" ,ale
Qulka?

Pozdrawiam
5 lut 01:22
kyrtap: Eta, mały fizyku byś lepiej pomogła młodemu studentowi
5 lut 01:23
kyrtap: co do zadania Ada dobrze rozumuję ? czy jestem totalnym głąbem?
5 lut 01:24
Eta:
Patryk

z fizyki ?
5 lut 01:24
Ada: Nie, bo w tym wypadku środek masy porusza się ruchem jednostajnym (v = const, a=0) albo nie
porusza się wcale −> zależy od układu odniesienia.
W twoim wypadku zerować ma się pochodna siły wypadkowej po czasie. Ruch jest jednostajnie
przyśpieszony (v = At+C, a = const = A).
5 lut 01:24
Ada: lothmelada@wp.pl możesz pisać, ale nie twierdzę, że odpowiem już zaraz
5 lut 01:25
Qulka: Eta

no miałam jakieś 2 lata odwyku pewnie
5 lut 01:26
Qulka: ale Twoje jabłuszka pamiętam do dziś
5 lut 01:27
kyrtap: ROzumiem ideę że siła nie zależy od czasu Adu jak to zastosować do zadania
5 lut 01:33
Eta:
@
Qulka Miło mi

Dobrze,że pojawiły się na forum młode umysły, bo ja już wybieram się
na forumową emeryturę

( 6 lat wystarczy

Dobrej nocy Wszystkim
5 lut 01:37
kyrtap: ja zaraz się potnę chyba
5 lut 01:37
Ada: Proste, druga siła nie może zależeć od czasu
5 lut 01:39
Marcin: Patryk bez spiny

Wiesz ilu studentów ma teraz taki sam problem co Ty? Dużo
5 lut 01:39
kyrtap: czyli musi być stała czyli współczynniki muszą być takie same jak wektora 1?
5 lut 01:41
Ada: Nie. Jak będą takie same, to układ wcale się nie będzie poruszał. A po za tym to mogą byc
dowolne, tylko nie zależne od czasu.
5 lut 01:47
kyrtap: czyli co mogę sobie wymyślić a =111111, b = 2222, c= 33
5 lut 01:51
Ada: Tak.
5 lut 01:59
kyrtap: to jaki sens ma zadanie
5 lut 02:05
Ada: No całkiem spory skoro taki wniosek ci trochę zajął
5 lut 02:05
kyrtap: a kiedy współczynniki będą zależne od czasu?
5 lut 02:08
Ada: W każdym innym przypadku niż dwa powyżej.
5 lut 02:14
kyrtap: dwa powyżej czyli ?
5 lut 02:24
Ada: 1. ruch jednostajny (v=const, a=0)
2. ruch jednostajnie przyśpieszony (v = At+B, a = const)
5 lut 02:36
kyrtap: dobra już zakumałem chyba gdyby było t to by wtedy zależało od czasu a tak można dobierać
dowolne stałe współczynniki Ada dzisiaj będziesz później ?
5 lut 02:37
Ada: raczej tak
teraz idę spać
Branoc
5 lut 02:44
kyrtap: dziękuje bardzo za pomoc życzę spokojnej nocy
5 lut 02:48
aniabb: aaaaa
Eta znalazłam swój stary nick

faktycznie nie byłam wtedy Qulką
5 lut 03:11
Draghan: Qulka ładniej brzmi.
5 lut 03:38