Oszacuj błąd przybliżenia
Beata: Witam

potrzebuje pomocy z zadaniem w którym korzystam ze wzoru Taylora
Oszacować błąd przybliżonego wzoru:
| | x | | x2 | |
√1+x≈1+ |
| − |
| dla 0≤x≤1 |
| | 2 | | 8 | |
| | x3√1+c | |
ze wzoru Taylora policzyłam resztę |
| |
| | 48 | |
z tego co robiliśmy na zajęciach resztę podstawialiśmy do nierówności przyjmując za x jego
zakres, tylko później jakoś dziwnie to przekształcaliśmy i nie mogę tego zrozumieć
Czy byłby ktoś tak miły i pokazał jak wyznaczyć c?
31 sty 20:23
kyrtap: Beatko jesteś?
31 sty 21:05
Beata: tak
31 sty 21:19
kyrtap: reszta mi inna wyszła
31 sty 21:24
Beata: pierwiastek będzie w mianowniku, tak?
31 sty 21:26
kyrtap: | | 1 | |
wyszło mi że taką resztę musisz szacować |
| |
| | 16√(1+c)5 | |
31 sty 21:28
Beata: a wybacz masz racje źle policzyłam 2 i 3 pochodną, zaraz poprawie
31 sty 21:29
31 sty 21:29
kyrtap: ok jak coś będę dostępny
31 sty 21:29
kyrtap: niezły wynik wyjdzie tego błędu
31 sty 21:37
Beata: coś mi źle wychodzi pochodna, czy mógłbyś mi rozpisać jak wyliczasz drugą pochodną, bo mi
wychodzi ujemna
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f''(x) = |
| *(−1) |
| * |
| = − |
| |
| | 2 | | (√1+x)2 | | 2√1+x | | 4(√1+x)3 | |
31 sty 21:39
kyrtap: | | 1 | | 1 | | 1 | |
f''(x) = ( |
| )' = |
| ((√1+x)−1)' = |
| (((1+x)(1/2))−1)' = |
| | 2√1+x | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| (((1+x)(−1/2)))' = |
| (− |
| ) (1+x)(−3/2) = |
| 2 | | 2 | | 2 | |
31 sty 21:46
kyrtap: | | 1 | |
czyli f'''(x) = − |
| |
| | 4√(1+x)3 | |
31 sty 21:47
Beata: | | 3 | |
ok a trzecia mi wychodzi f'''(x) = |
| |
| | 8(√1+x)5 | |
31 sty 21:49
kyrtap: dobrze tylko ta potęga liczby 5 jest w pierwiastku tak?
31 sty 21:57
Beata: tak i dobrze wyszła? bo wyżej pisałeś inaczej
31 sty 21:58
kyrtap: dobrze dobrze bo myślałem że te potęgi są poza pierwiastkiem jak ty to tutaj zapisałaś
31 sty 21:59
kyrtap: dalej poradzisz sobie czy coś rozpisać?
31 sty 22:01
Beata: właśnie nie wiem jak to c wyprowadzić, mógłbyś to rozpisać?
31 sty 22:18
kyrtap: | | x | | x2 | | x | | x2 | | 1 | |
|√1+x − (1+ |
| − |
| | = |1 + |
| − |
| + |
| x3 − 1 − |
| | 2 | | 8 | | 2 | | 8 | | 16√(1+c)5 | |
| | x | | x2 | | 1 | |
|
| + |
| | = | |
| | |
| | 2 | | 8 | | 16√(1+c)5 | |
0≤c≤1 /+1
1≤1+c≤2 /()
5
1 ≤ (1+c)
5≤ 32 /
√
1 ≤
√(1+c)5≤4
√2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| |
| x3| = | |
| | * | |
| | * |x3| = |
| |
| | 16√(1+c5 | | 16 | | √(1+c)5 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
| |
| | |x|3< |
| * 1 * 1 = |
| |
| | √(1+c)5 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
Błąd wzoru przybliżonego zatem wynosi co najwyżej |
| |
| | 3 | |
31 sty 22:26
Beata: co się dzieje od 3 od końca lini?
31 sty 22:38
kyrtap: od której linijki?
31 sty 22:43
Beata: od 8
31 sty 22:45
kyrtap: | | 1 | |
no od tej wracasz do tego co Ci wyszło w 2 linijce czyli | |
| | i liczysz błąd |
| | 16√(1+c)5 | |
przybliżenia szacując
31 sty 22:52
Beata: | | 1 | |
ale skąd się bierze |
| jaką drogą to wydedukowałeś? |
| | 3 | |
31 sty 22:59
kyrtap: za IxI podstawiłem bo x≤1
| | 1 | | 1 | |
za |
| podstawiłem 1 bo |
| ≤ 1 |
| | √(1+c)5 | | √(1+c)5 | |
31 sty 23:02
Beata: dobrze chyba już wszystko rozumiem

dziękuje bardzo i przepraszam że tak wymęczyłam
31 sty 23:10
kyrtap: nie szkodzi

fajnie sobie to odświeżyłem w głowie też dziękuje i Pozdrawiam
31 sty 23:15