trójkąt
ABC: W trójkącie ABC na boku AB wybrano punkt M taki, że |AM| : |MB|=2:3. Odcinek MC dzieli środkową
AK, licząc od punktu A, w stosunku?
4 lut 10:57
Qulka:
4 lut 11:08
Qulka: za szybko wysłałam

równoległą do CM z punktu K da nam na AB punkt D
S to przecięcie zielonej z niebieską
BD=1,5x
więc w stosunku 4:3
4 lut 11:14
clueless: Przepraszam, ale skąd wiadomo, że BD = 1,5x?
4 gru 16:02
Mila:

Inny sposób:
P=P
ΔABC
Małymi literami oznaczono pola odpowiednich Δ.
1) ΔABK:
2) ΔMBC:
2)
AS | | 5s | | 2 | | 3 | | 2 | | 14 | | 4 | |
| = |
| =( |
| P): ( |
| P)= |
| * |
| = |
| |
SK | | u | | 7 | | 14 | | 7 | | 3 | | 3 | |
5 gru 23:19
5 gru 23:22