stereometria
magda: Proszę pomóżcie!
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o podstawie ABCD i wierzchołku S. Ostrosłup ten
przecięto płaszczyzną przechodzącą przez punkty B i D oraz przez punkt P będący środkiem
krawędzi CS. Wykaż, że jeśli trójkąt BDP jest równoboczny, to stosunek długości krawędzi
bocznej ostrosłupa do długości krawędzi podstawy jest równy 2√3 : √2
3 lut 21:37
Mila:
Jest rozwiązane na forum, szukaj.
3 lut 22:50
3 lut 22:54
Mila:

ΔSOC − Δprostokatny
Z treści punkt P jest środkiem SC, a zatem środkiem przeciwprostokątnej.
Wiadomo Ci na pewno, że środek okręgu opisanego na trójkacie prostokątnym leży w środku
| | 1 | |
przeciwprostokątnej i jest równy |
| c. |
| | 2 | |
Zatem |PC|=|PS| ( z treści)=R to promień okręgu opisanego na ΔSOC.
W takim razie OP=R
3 lut 23:03
magda: dzieki
3 lut 23:05